Kracht- en coördinatie-oefeningen met balkjes • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Werken met balkjes is ook voor dressuurpaarden een goede oefening. Paarden leren opletten, tillen hun benen beter op, worden handiger en bovendien is het ook een goede manier om ze fris in hun hoofd te houden. Wanneer je wel wat inspiratie kunt gebruiken als je aan de coördinatie en lichaamskracht van je paard wilt werken, lees dan onderstaande oefeningen eens door.

Vijf balken op een rij

Leg vijf balken op een rijtje op de grond met zo’n tachtig centimeter tot een meter afstand. Leg dan afwisselend het linker- en rechteruiteinde van de balken op een blok en laat je paard er met een lange teugel rustig overheen stappen. Als dat goed lukt leg dan de drie middelste balken zowel aan de linker- als aan de rechterkant omhoog en laat alleen de eerste en de laatste schuin liggen. Laat je paard zelf over de balken stappen en blijf zelf rechtop zitten, kijk naar voren en houd je handen voor je uit.

Voordeel

Laat je paard voordat hij over de balkjes gaat rustig iets ervoor even halthouden, zodat hij kan zien wat er moet gebeuren. Het voordeel van in een rustig tempo over zo’n lijntje balkjes stappen is dat het goed is voor de lichaamskracht van je paard, de coördinatie van zijn beenzetting en voor zijn algehele houding.

Aan een stuk

Een andere oefening om je paard handig én sterker te maken is om vijf balken in de lengte aan elkaar te leggen zodat er een lijn met balken ligt van tussen de vijftien en twintig meter lang. Rijd je paard dan in stap langs de lijn balken en laat hem na een bepaald aantal stappen opzij over de balken stappen en dan daarna na een bepaald aantal stappen weer terug. Dit is best een lastige oefening en je moet ook goed opletten dat je je paard opzij laat stappen wanneer hij het been aan de kant van de balk naar voren zet. Om een idee te krijgen van hoe lastig het is, kun je het eerst even zonder paard zelf doen.

Bouw op

Bouw het rustig op en begin bijvoorbeeld eerst een aantal keer met zeven passen stap voordat je je paard over laat stappen en ga pas later terug naar vijf passen per kant of zelfs drie. De oefening is heel goed om een paard zijn balans te verbeteren, maar ook zijn souplesse. En ook deze oefening maakt je paard krachtiger in zijn lijf, terwijl je als ruiter heel goed oefent met het voelen van hoe je paard zijn benen zet.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.