Is je paard snel afgeleid? • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De manier waarop je als ruiter met probleempjes omgaat die je in de training tegenkomt heeft veel invloed op hoe succesvol die training is. Volgens Grand Prix-amazone Beth Baumert zijn ruiters soms geneigd om te veel bezig te zijn met symptoom-bestrijding en te weinig met wat de oorzaak is van het probleem.

Baumert besprak daarom op Dressagetoday een paar voorbeelden en onlangs kon je haar tips lezen voor een rennend paard dat zwaar in de hand is en deze keer gaat het over paarden, die snel zijn afgeleid. Bij onderstaande tips is gaat het uiteraard wel om paarden, waarbij het probleem niet veroorzaakt wordt door lichamelijke problemen of slecht passend harnachement.

Bang of afgeleid

Wanneer je een paard hebt waarvan je weet dat hij snel bang is of afgeleid en je bent aan het rijden, dan kan het goed zijn dat je jezelf op de verkeerde dingen gaat focussen. Want als je paard de hele tijd kijkt naar die tractor die heen en weer rijdt of reageert op zijn hinnikende maatje dat nog op stal staat, dan is het verleidelijk om daar ook op te gaan letten, maar daar bereik je niet mee dat hij er minder bang of schrikkerig van wordt.

Controle

Het heeft niet zo veel zin om je te gaan focussen op dingen waar je geen controle over hebt, omdat je die niet kunt veranderen. Wat volgens Baumert juist wel zin heeft is om je op die dingetjes te gaan concentreren, die je wel kunt veranderen. Denk daarbij aan de nageeflijkheid, het voorwaarts zijn voor je been, het soepel maken en het zorgen dat hij met zijn hoofd bij jou als ruiter is.

Oefening

Wat je in ieder geval met een paard dat snel afgeleid of schrikkerig is beter niet kunt doen is doelloos maar een beetje rondrijden. Elke oefening is eigenlijk goed om te gebruiken, zolang deze bij het niveau van jou en je paard past. Zodra je je paard een oefening laat doen, moet hij luisteren naar je hulpen en moet hij zich concentreren op jou als ruiter. Baumert heeft wel twee favoriete figuren en dat zijn een acht en een slangenvolte. “Bij het rijden van achten en slangenvoltes wissel je de hele tijd van buiging en stelling en daarmee houd je je paard de hele tijd bezig, zodat hij geen tijd heeft om te letten op andere dingen.”

Ontspanning

Het mooie van goed gereden achten en slangenvoltes is dat je paard er los, nageeflijk en ontspannen van wordt en het voordeel daarvan is, is dat wanneer een paard ontspant, hij vaak ook minder angstig wordt. Bovendien neem je de leiding als je hem aan het werk zet en dat geeft voor je paard ook een veilig gevoel, waardoor hij vaak ook een beetje minder angstig en schrikkerig wordt.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.