Is je paard lui? • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het is niet ongebruikelijk dat ruiters hun paarden beschrijven als ‘lui’ of ‘ongeïnteresseerd’. Termen als  ‘niet vooruit willen’, ‘de hulpen negeren’, ‘afslaan’ of ‘weigeren’ om te doen wat wordt gevraagd. Maar zijn deze paarden echt ‘lui’ in de ware zin van het woord? Of is er alleen een misverstand tussen paard en ruiter dat moet worden aangepakt? Horse.co zette een paar interessante dingen op een rijtje.

De term ‘lui’

Het woord ‘lui’ gebruiken om een ​​paard te beschrijven suggereert dat er iets is dat een paard zou moeten ‘doen’. Maar eigenlijk is dat niet de juiste beschrijving. Een paard reageert misschien niet zo snel als wij zouden willen, maar dat komt dan omdat hij met onvoldoende energie reageert en dat kan vele oorzaken hebben.

Wat is energie?

Energie betekent in dit geval de bereidheid van een paard om te ‘proberen’. Het is zijn bereidheid om op hulpen te reageren en te doen wat van hem wordt gevraagd. Energie heeft niets te maken met de snelheid of het schrikkerig zijn van een paard. Een snel of schrikkerig paard kan net zo energiezuinig zijn als een langzamer, rustiger paard – het hangt er vanaf hoeveel energie ze gebruiken om alles te doen wat van hen wordt gevraagd.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​paard soms als lui wordt bestempeld. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een paard dat spierpijn en daardoor terughoudend om vooruit te gaan.
  • Een paard dat niet goed is opgeleid is en de hulpen niet goed begrijpt.
  • Een paard dat zich verveelt en ongemotiveerd is door het werk dat van hem wordt gevraagd.
  • Een paard dat overvraagd geweest is en zo heeft geleerd om zuinig te zijn met wat hij doet.
  • Verkeerde training waardoor een paard niet meer op de normale hulpen reageert.
  • Tegenstrijdige hulpen
  • Verzet door iets dat eerder heeft plaatsgevonden

Aanpak

Als een paard pijn heeft, moet dit uiteraard eerst verholpen worden door een deskundige. Als een paard dus duidelijk ineens ‘luier’ is dan daarvoor is het zeker verstandig om hem eens na te laten kijken door een dierenarts. Maar ook een slecht passend zadel of hoofdstel kan pijn veroorzaken, dus laat dit regelmatig checken.

In vrijwel alle andere gevallen ligt het antwoord op deze ‘luiheid’ in het op de goede manier trainen en motiveren van het paard, zodat hij in staat is en bereid is om te doen wat we vragen. Het is een kwestie van nieuwsgierig zijn en met een oplossingsgerichte  mindset je paard te trainen, in plaats van steeds gefrustreerder en veeleisender van hem te worden. Bedenk dat hij de taken, die wij hem als ruiter geven  niet ‘hoeft’ uit te voeren – dit zijn zaken die wij van hem verlangen. Het is daarom onze taak om ervoor te zorgen dat hij ‘wil’ meedoen.

Duidelijke doelen en pauzes

Met het stellen van duidelijke en vooral haalbare doelen en regelmatige korte pauzes kun je je paard vaak makkelijker motiveren dan wanneer je eindeloos door blijft hameren op iets moeilijks. Wees ook heel consequent in zowel wat je vraagt als in welk antwoord je verwacht. Wanneer je paard de ene keer wel en de volgende keer niet hoeft te reageren op een beenhulp, dan heb je kans dat hij het de keer daarna ook niet doet zoals je wilt. Zorg dat je duidelijke hulpen geeft en dat deze niet tegenstrijdig niet.

Verras je paard

Je kunt je paard verrassen door hem eens lekker mee te nemen om hem aan de hand een half uurtje te laten grazen, maar je kunt hem ook verrassen met een makkelijke trainingssessie en daarna nog mee te nemen voor een wandeling. Dagen rustig aan tussendoor in de training zijn sowieso goed voor het herstel van zijn spieren. Voor veel paarden staat de rijbaan gelijk aan ‘hard werken’, dus als je een keertje alleen maar een paar overgangen vraagt en tevreden bent als hij dat heeft gedaan na de warming up en hem dan vervolgens lekker verder vrij geeft, dan worden trainingen in de baan ook minder zwaar voor je paard. Dat kun je ook aanvullen met een balkje op de grond ter afwisseling.

Direct ontspannen

Een ander idee om je paard te verrassen is door bijvoorbeeld enkel het antwoord te vragen en dan weer te ontspannen. Vaak wil je een goede overgang naar de draf en moet je paard daarna voorwaarts en gedragen verder draven en allerlei oefeningen doen, maar je kunt ook een vlotte overgang vragen om dan in plaats van een hele rits andere dingen te vragen juist langere teugel geven, een rondje lekker over zijn rug draven en dan weer gaan stappen en dat een paar keer herhalen. Zo oefen je de overgangen en worden die steeds beter, zonder dat je paard altijd gelijk hard aan het werk moet blijven.

Maak het de moeite waard

Vergeet niet dat een paard van nature alleen maar hoeft te eten en roofdieren moet ontwijken. Werken is iets dat wij willen als ruiter en daarom moet je je paard wel een reden geven om dit te doen. Belonen voor elke moeite die ze doen is dan ook onmisbaar in de training. Niet alleen door te stoppen met vragen als je antwoord krijgt, maar ook door met je stem te belonen door bijvoorbeeld ‘braaf’ te zeggen of een aai te geven over zijn hals als hij antwoord geeft. Een paard iets laten doen omdat hij het graag voor je doet levert meer op dan hem bang maken.

Stapje voor stapje

Het kan in het begin lijken alsof je helemaal niet veel verder komt als je eerst gaat zorgen dat je ‘luie’ paard toch voor je aan het werk wil gaan, maar uiteindelijk zullen alle prestaties beter gaan als je eerst zorgt dat je paard zijn energie voor je wil gebruiken en uiteindelijk zul je dan verder komen dan wanneer je enkel hulp zoekt in grotere sporen of langere zwepen.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.