Houd je paard happy als het even niet lukt • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Onlangs kon je hier lezen hoe je je paard dingen kunt leren door hem te belonen voor wat hij doet en probeert te doen, zodat je de opleiding voor hem ook leuk houdt. Maar als je tegen een probleem aanloopt dan is het soms wat lastiger om het op te lossen en toch ook je paard happy te houden.

Mentaal of fysiek

Jessica Jo Tate ging daar op Dressagetoday wat dieper op in en de eerste tip van de trainster is om uit te zoeken waar het probleem vandaan komt. Wordt het veroorzaakt omdat je paard je niet begrijpt, loop je tegen mentale weerstand aan of biedt hij weerstand omdat hij er fysiek nog niet sterk genoeg voor is?

Stapje terug

Soms is het moeilijk om te ontcijferen of het mentaal of fysiek is en volgens Tate kun je dan het beste kiezen voor een aanpak alsof je paard er fysiek nog niet aan toe is. Een stapje terug in de training, even terugvallen op wat eenvoudigere oefeningen, even wat meer (slangen)voltes en achten rijden en de focus even leggen op vooral ontspannen en loslaten.

Ontwijken

Paarden kunnen weerstand bieden op meerdere manieren, maar meestal gaan ze langzamer of sneller of ze gaan scheef lopen om het werk te ontwijken. Wanneer je dan voltes gaat rijden en je gaat je concentreren op de lossigheid en de souplesse, dan heb je het tempo meer onder controle en daarbij kun je hem ook van binnenachter naar buitenvoor rijden en dat zorgt ervoor dat je de scheefheid aan kunt pakken.

Leiden

Je paard moet nooit het gevoel hebben dat jij degene bent die zijn probleem veroorzaakt en je moet als ruiter de eerste zijn die hem toejuicht als het weer gaat zoals het moet. Wanneer je dus eerst een stapje terug kan doen en je neemt op die manier de leiding weer in handen, dan kun je na verloop van tijd ook weer dat stapje vooruit doen. Om op deze manier te trainen, moet je slimmer zijn, niet sterker. Zie jezelf als een voetbaltrainer of wiskundeleraar – het werk is een uitdaging, maar je bent er om je paard erdoorheen te leiden.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.