Help je struikelende paard over de balkjes • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Balkjes en werken met cavaletti is goed voor de variatie in de training van je dressuurpaard. Het is niet alleen goed om hem in zijn hoofd fris te houden, maar hij wordt er ook nog eens sterker en handiger van.

Handig

Het ene paard is handiger met het werken over balkjes dan het andere, maar sommige paarden kunnen er echt wel eens moeite mee hebben. Toch is het, als je paard gezond is, vrijwel altijd mogelijk om hem een beetje te helpen als hij voornamelijk over de balkjes struikelt.

Minder haast

De Britse eventingtrainer Caroline Moore gaf op Your Horse een paar tips waar je op kunt letten en de eerste is om niet te haasten en niet te snel te willen rijden. Bij paarden die niet meer weten waar ze hun benen moeten zetten als er balkjes liggen gaat er even iets mis in de coördinatie. Dit soort foutjes worden in de meeste gevallen gemaakt omdat een paard te snel of te gehaast gaat. Misschien wordt hij zenuwachtig van de balkjes, maar het kan ook zijn dat je als ruiter je paard te snel laat gaan omdat je denkt hem daarmee te helpen. Rijd dus in een rustig arbeidstempo en bouw de hoeveelheid balkjes eventueel op. Begin met eentje en leg er pas een bij als je paard ontspannen er overheen gaat.

Kijken

Geef je paard de gelegenheid om naar beneden te kijken. Zorg dat hij nageeflijk is en sta hem dan toe zijn hals iets te laten zakken als hij over de balkjes gaat. Soms houd je je paard teveel vast aan de voorkant en dan kan hij ook niet goed over de balkjes. Bovendien beperk je zijn schoudervrijheid als je hem te veel aan de voorkant vasthoudt en zorg je er daarmee voor dat hij niet lekker door zijn lijf kan gaan.

Controleer de afstand

Hoewel je tussen drafbalkjes vaak gemiddeld een meter afstand neemt, kan het best zijn dat dat voor jouw paard net niet goed passend is. Laat iemand met je meekijken als je over balkjes draaft en laat daarbij goed opletten of de afstand voor jouw paard passend is. Eventueel kun je dan terwijl je aan het rijden bent de afstand aan laten passen en op die manier je paard helpen om goed over de balkjes te komen.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.