Haal alles uit schouderbinnenwaarts • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Schouderbinnenwaarts is niet alleen een oefening die vanaf de M in alle dressuurproeven voorkomt, het is ook een oefening, die een voorbereiding is op alle andere zijgangen. Belangrijk dus om te zorgen dat het goed gaat.

Souplesse en kracht

Goed schouderbinnenwaarts gaan zorgt ervoor dat je paard soepeler wordt, sterker, leert buigen om je binnenbeen en naar je buitenteugel leert gaan. Met correct schouderbinnenwaarts gaan maak je het voor je paard ook mogelijk om steeds beter te verzamelen.

Oefening

Internationaal Grand Prix-jurylid Stephen Clarke gaf daarom op Your Horse een oefening, waarmee je het schouderbinnenwaarts kunt verbeteren, zodat je de oefening optimaal kunt benutten.

  • Begin in draf op de linkerhand en rijd over de hoefslag.
  • Vraag aan het begin van de lange zijde schouderbinnenwaarts.
  • Zodra hij goed gebogen om je binnenbeen en goed naar je buitenteugel loopt geef je na met je linkerteugel en rijd je een volte tien meter op.
  • Houd hem op de volte tien meter naar je buitenteugel en laat hem ook op die volte buigen om je binnenbeen en blijf telkens nageven met je binnenhand.
  • Vraag dan vanuit de volte opnieuw schouderbinnenwaarts, geef na met je binnenhand zodra je voelt dat je paard buigt, nageeflijk is en goed schouderbinnenwaarts gaat en rijd opnieuw een volte tien meter.
  • Herhaal dit een paar keer en verander dan van hand over de diagonaal waarbij je je paard even wat groter laat gaan en goed checkt of hij rechtuit gaat naar je beide handen.
  • Als je dan op de rechterhand ook een aantal keer schouderbinnenwaarts hebt afgewisseld met de voltes tien meter, dan laat je je paard even lekker stretchen tussendoor.

Let op

Let goed op dat je paard in zijn hele lijf gebogen moet zijn en niet alleen in zijn hals. Hij moet zijn binnenachterbeen goed onder zijn lijf zetten richting zijn buitenvoorbeen. Daarbij moet hij de hele tijd voorwaarts gaan voor je hulp en in hetzelfde ritme blijven bewegen of je nu schouderbinnenwaarts vraagt of een volte rijdt. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk teveel op je binnenteugel gaat rijden en controleer je steeds of je paard nog wel naar je buitenhand gaat.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.