Gymnastiek voor je paard, ook een Ferrari heeft n rem nodig • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Alfredo Hernandez is een Portugese paardentrainer, die regelmatig samenwerkt met een aantal Amerikaanse topruiters waaronder ook Steffen Peters. Hernandez staat bekend om zijn werk aan de hand met de paarden en het verbeteren van de piaffe en passage, maar heeft ook tips voor ruiters die (nog) niet op het hoogste niveau rijden met hun paard.

Les

Bij het begin van een training met je instructeur zou je na de warming up eigenlijk moeten overleggen over wat er moeilijk is en daar aandacht aan gaan besteden. Een instructeur is er om je te helpen. Je hoeft niet aan hem te laten zien hoe goed je het allemaal al kunt, maar je zou juist gebruik moeten maken van zijn raad en advies.

Wijken

Hernandez moedigt alle ruiters aan, ongeacht het ervaringsniveau van het paard, om elke rit te beginnen met wat een beetje wijken voor de kuit in stap. Daarmee help je je paard los te laten en over zijn rug te gaan bewegen.

Voorwaarts in het zijwaarts

Om alles uit het wijken als oefening te kunnen halen, kun je behalve het ‘traditionele’ bij A of C afwenden ook vanaf de hoefslag richting het midden vragen. Het belangrijkste in het wijken is niet alleen dat je paard opzij stapt, maar juist ook dat hij grote passen naar voren maakt in het opzij gaan.

Voltes

Een volte is een goede manier om je paard fijn nageeflijk te kunnen rijden en hem los te werken. Maar je kunt met het verkleinen en vergroten van de volte ook de verzameling van je paard verbeteren. Voltes zijn goed voor paarden van ieder niveau. “Het lijkt misschien saai, maar mooie ronde voltes rijden in een constant tempo met je paard gebogen om je binnenbeen en naar je buitenteugel toe, dat is nog best lastig.”

Stappen

Gebruik de stap regelmatig tussendoor om even bij te komen of om je paard even te belonen, als is het maar een paar stappen. Geef niet zomaar losse teugel als je gaat stappen en laat je paard gewoon wel actief naar je hand toe blijven lopen. En vergeet ook niet om in de stap te werken, ook dan moet je paard actief van achter naar voren naar je hand lopen.

Denk niet alleen groot

“Pas op dat je niet alleen streeft naar voorwaarts en groot en nog groter, want zelfs al heb je een Ferrari, als daar alleen een gaspedaal op zit en geen rem, dan is er niet mee te rijden”, geeft Hernandez nog mee tot slot. “Bij het gymnastiseren is het dan ook net zo belangrijk dat je je paard leert terugkomen als dat hij moet leren vertrekken, dan is het plaatje compleet.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.