George Morris: 'Als de training langzaam gaat, gaat de vooruitgang snel' • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je kunt niet alles wat belangrijk is samenvatten in een paar woorden, omdat de training en opleiding van een dressuurpaard, daar veel te veel details voor bevat. Toch zijn er dingen, die je met ieder paard wilt kunnen bereiken en wijsheden, die voor iedere ruiter gelden.

Voor The Horse Magazine reden om een paar van toptrainer George Morris’ favoriete stokpaardjes op een rij te zetten.

Achterbeen-hand

Bij het rijden moet je de activiteit van het achterbeen kunnen voelen in je hand. Het begint niet vanuit je hand, maar vanuit je been. Activeer het achterbeen van je paard en voel de opgewekte energie naar je hand toe gaan. Je hoeft niets te doen met je hand, alleen de energie maar opvangen en in de juiste richting te begeleiden.

Levendig en energiek

Je paard moet levendig zijn en energiek voorwaarts willen gaan. Dat is het eerste doel om te bereiken. Daarbij wil je dat je paard van zijn binnenachterbeen naar je buitenhand kan lopen, dat heb je voor bijna alles in de training nodig en zo krijg je controle over de achterbenen van je paard.

Schouder(s) voor

Zoals de oude meesters al vertelden: ‘recht is niet hetzelfde als rechtuit’. Je kunt je paard recht laten gaan door hem heel licht schoudervoor te laten gaan. Zijn schouders moeten voor zijn achterbenen gaan en dat lukt als je licht schoudervoor vraagt. Daarbij krijg je hem het beste recht als je hem leert naar beide kanten goed te buigen.

Nageven

Met je hand moet je eigenlijk de hele tijd alleen maar willen geven. Hand voor, nageven, nageven en nageven, zo wil je rijden.

Ophouding

Bij een halve ophouding sluit je allebei je handen, maar je moet ook weer loslaten. Als je je handen langer dan vier tellen gesloten houdt dan is het geen halve ophouding meer, maar dan ben je gewoon aan de mond van je paard aan het trekken.

‘Langzaam is snel’

Tot slot geeft Morris nog de wijsheid mee: “Als de training langzaam gaat, dan is de vooruitgang snel. Gaat de training snel, dan is de vooruitgang langzaam.”

Bron: Horsemagazine

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.