Ga lekker stappen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Training van een dressuurpaard betekent voor veel ruiters loswerken, gymnastiseren, een stukje ‘echt’ aan het werk gaan en weer ontspannen in een cooling down en dat in alle drie de gangen. Maar om dit alleen in stap te doen, daar denkt men vaak alleen maar aan als een paard bijvoorbeeld een blessure heeft. En dat is zonde, vindt trainer Jec Ballou op Horse-Illustrated.

Stappen in plaats van vrij

Stappen zorgt voor een volledige samentrekking van de lange rugspieren in een samentrekking-ontspanningscyclus die spanning voorkomt. De lage inspanning zorgt voor het aan het werk gaan van kleine spieren die de wervelkolom ondersteunen. Tijdens periodes van verminderde beweging door weersinvloeden of blessures, kun je in een sessie van 25 minuten al veel bereiken met ‘alleen maar stappen’. Je houdt je paard er soepel mee en voorkomt dat hij spierpijn krijgt als je lekker met hem aan het stappen gaat.

Serieus


Wees net zo serieus met 25 minuten staptraining als dat je zou zijn in een training als voorbereiding voor een belangrijke wedstrijd. Zorg dat je paard voorwaarts door zijn lijf stapt en wees secuur en precies als je oefeningen rijdt. Dan kun je heel veel bereiken met alleen een half uurtje stappen.

Onderbreking

Onderbrekingen van de normale trainingsroutine van een paard of minder dan drie dagen per week aan de training besteden, leidt na vier weken tot een meetbaar verlies van conditie. Na twaalf weken niet of heel weinig trainen zijn de meeste paarden hun conditie wel kwijt.

Oudere paarden

Hoe ouder een paard wordt, hoe belangrijker de continuïteit in zijn training. Juist omdat een ouder paard vaak sneller wat stijf wordt, kun je beter kiezen voor een stapdag dan een rustdag. En waar een workout in stap voor ieder paard goed is, is het voor een ouder paard helemaal aan te raden om hem los en soepel te houden.

Elke dag

Elke dag een beetje beweging is beter dan drie keer in het zweet en vier keer niets. Ruiters maken zich soms wel een zorgen om het uithoudingsvermogen van hun paard als hij minder doet, maar deze fitheid is snel weer opgebouwd, sterke spieren, pezen en aanhechtingen hebben veel langer nodig. Daarvoor is het over het algemeen niet eens goed om drie keer per week zwaar werk te doen en de rest vrij te hebben. Met een fijne stap workout met oefeningen, die je paard aankan kun je dat voor een deel voor zijn.

Gezonde paarden

Niet alleen voor paarden met blessures is stapwerk dus fijn, maar ook voor gezonde paarden.

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.