Focus op het juiste • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

In de ontwikkeling van jezelf en je paard wil je als ruiter graag een zo goed mogelijk resultaat. Daarvoor moet je serieus zijn en bereid om veel te oefenen en te herhalen zodat je een goede basis legt om steeds een stapje verder te komen. Maar wanneer je te perfectionistisch bent en alleen maar tevreden met 100% goed, dan kan het goed zijn dat je je eigen vooruitgang in de weg zit, dat vertelt sportpsychologe Jane Karol op Dressagetoday.

Foutjes

Vaak letten ruiters die heel perfectionistisch zijn vooral of zelfs alleen maar op de dingen die fout gaan zodat ze daar aan kunnen werken. Nu is er niets mis met opletten wat er niet goed gaat en dat willen verbeteren, maar als je alleen nog maar op de fouten let, dan merk je niet wat beter gaat. Dan laat je dus ook kansen liggen om je paard te belonen voor de dingetjes die wel goed gaan en hem te motiveren om het nog beter te doen.

Gevoelig

Bovendien ga je als je alleen maar let op de dingen die fout gaan met een zekere spanning op je paard zitten, die voor hem ook vervelend is. Paarden zijn heel gevoelig. Ze kunnen niet alleen een vlieg voelen zitten op hun huid, ze zijn van nature ook heel opmerkzaam voor gedrag van de andere paarden in de kudde, omdat in geval van dreigend gevaar het kleinste signaal van levensbelang kan zijn. Dat betekent dus ook dat ze heel goed aanvoelen in wat voor stemming de ruiter is. Tel de spanning in het lijf op bij de emotionele spanning en je begrijpt dat dat voor een paard niet uitnodigend is om nog een beetje meer zijn best te doen.

Focus op wat goed gaat

Wanneer je jezelf juist focust op wat goed gaat, dan ben je niet alleen zelf heel anders aan het rijden, het is voor je paard ook veel fijner. Wanneer je bijvoorbeeld meer wilt verruimen in draf en je voelt dat je paard antwoord begint te geven op je hulp, dan kun je al blij zijn en hem belonen. Het eerste stapje groter is nog geen uitgestrekte draf voor een tien, maar wanneer je blij kunt zijn omdat je paard probeert te doen wat je vraagt en hem daar ook voor beloont, dan doet hij de keer erna zeker nog een keer zijn best en lukt het misschien al iets beter. Zo bouw je aan zijn zelfvertrouwen en geef je hem ook de kans om zich te ontwikkelen. Bijna geen enkel paard kan vanuit het niets een volle diagonaal perfect uitstrekken, dus als je pas tevreden bent als dat lukt en je paard wordt dan pas beloond voor zijn moeite, dan krijg je niet hetzelfde resultaat als wanneer je van elk stapje er naartoe geniet.

Aandacht

Met focussen op elk dingetje dat goed gaat doe je jezelf en je paard nog een ander plezier ook. Je bent dan namelijk volledig geconcentreerd op je paard en volledig in het moment met je aandacht. Op die manier kun je ook makkelijker genieten van de weg naar succes en niet alleen van het einddoel. Simpelweg kunnen genieten van het werken dat je met je paard doet, zorgt er bovendien voor dat je veel meer ontspannen bent en dat is voor zowel jezelf als voor je paard veel fijner en een betere basis om iets te bereiken.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.