Effectief rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Effectief rijden is een van de doelen die je jezelf als ruiter kunt stellen, maar het is tegelijk ook moeilijk vast te stellen was het precies is. Als je een hulp geeft en je paard reageert dan lijkt deze effectief, maar om echt effectief te rijden zou de hulp zo klein mogelijk moeten zijn.

Meer met minder

Wanneer je trainer zo nu en dan wel eens op je paard zit, dan heb je waarschijnlijk wel eens het idee gehad dat je paard plotseling veel meer lijkt te kunnen. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat je trainer met zijn ervaring net wat meer kan vragen of net even makkelijker ergens door heen komt, maar het heeft er vaak ook mee te maken dat hij heel effectief kan rijden. Als je de hulpen namelijk kunt geven wanneer ze nodig zijn en dan ook nog zo klein mogelijk dan bereik je ‘meer met minder’. En dan lijkt het net of het allemaal vanzelf gaat.

Voor Horselistening reden om te kijken hoe je een effectief rijdende ruiter kunt herkennen en op die manier dus ook kunt proberen er een te zijn.

Het paard beweegt vrij en vol energie

Het is een prestatie op zich om je paard vrij te laten bewegen en hem niet in de weg te zitten en dat is dan ook gelijk een van de dingen die opvallen bij een effectief rijdende ruiter. Zorgen dat je dicht bij je paard zit en hem niet uit balans brengt, zorgt ook dat je hele kleine veranderingen snel opmerkt. En hoe sneller je iets kleins opmerkt, hoe makkelijker je het weer oplost. Het ziet er dan ook meestal uit alsof het vanzelf gaat.

Balans

Een effectieve ruiter weet dus hoe belangrijk de balans van zijn paard én van zichzelf is en zorgt met kleine halve ophoudingen en kleine beenhulpen dat zijn paard niet op zijn voorhand valt en dat hij actief blijft bewegen. Juist door die kleine hulpen ziet het er dan ook weer uit alsof alles vanzelf gaat.

Makkelijke overgangen

Bij een effectieve ruiter zien de overgangen er moeiteloos uit. Het paard blijft in balans en gaat vloeiend van de ene gang in de andere of schuift makkelijk in en uit elkaar in de tempowisselingen. Dat komt omdat een effectieve ruiter zijn paard voorbereidt op de overgangen en ook steeds oplet dat zijn paard gehoorzaam is aan de hulpen.

Precies

Een effectieve ruiter is daarbij ook precies in zijn rijden. Een rechte lijn is een rechte lijn en geen slinger en een volte is rond. Hij weet wat hij van zijn paard verwacht en zorgt er dan ook voor dat zijn paard hem begrijpt. Het gevolg is dat het er makkelijk uit ziet, juist omdat de effectieve ruiter zo dicht bij zijn paard zit dat hij een slingertje of een uitwaaiende cirkel voor is met zijn hulpen.

Een blij paard

Als een effectieve ruiter een paard rijdt, dan lijkt het of er niet veel gebeurt en of hij er nauwelijks iets voor hoeft te doen. Een paard gaat tijdens de training steeds beter lopen en het lijkt wel alsof hij nooit uit balans raakt, wat er ook gebeurt. Dat komt allemaal omdat een effectieve ruiter probleempjes oplost voor ze er echt zijn. Tot slot kun je het ook zien als het paard gewoon blij is in zijn werk. Hij beweegt vrij en makkelijk, voert de oefeningen uit die van hem gevraagd worden en is in harmonie met zijn ruiter.

Sleutel

Het ‘geheim’ van effectief rijden is dus eigenlijk niets meer dan zorgen dat je goed kunt zitten, zodat je je paard goed kunt volgen en hem op de juiste momenten aanwijzingen kunt geven om te zorgen dat hij goed blijft gaan of nog iets verbetert.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.