Eerst been, dan hand • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard heb je als ruiter de mogelijkheid om met je paard te communiceren door middel van een aantal hulpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan been-, zit- en handhulpen. Hoewel het wel belangrijk is dat je de handhulp pas gebruikt als je je paard eerst beenhulpen hebt gegeven.

Beginnersfoutje

Wat nog wel eens voor misverstanden kan zorgen is wanneer je als beginnende ruiter te horen krijgt dat beenhulpen voor het voorwaarts gaan zijn en handhulpen voor het terugnemen en halthouden. Dan gaat een ruiter soms te snel over op alleen maar het gebruik van zijn handen als hij wat langzamer wil of een overgang terug wil maken.

Zwaar

Paarden, die op die manier gereden worden gaan vaak op de voorhand lopen en worden ook regelmatig ‘zwaar’ in de hand. Dat komt omdat je als ruiter eerst been moet geven voordat je iets met je hand doet. Dat legt Daniel Bluman uit op Practical Horseman. De springruiter benadrukt dat het niet uitmaakt in welke discipline je rijdt met je paard, het geldt voor iedereen.

Been eraan

Beenhulpen moeten volgens Bluman altijd voorafgaan aan handhulpen, maar mogen wel klein zijn. Als je licht contact hebt met je hand, dan moet je ook licht contact hebben met je been. Ook bij hete en sensibele paarden is dat belangrijk en juist bij die paarden zijn ruiters soms geneigd om alleen met hun hand te rijden. Terwijl het bij hete paarden minstens net zo belangrijk is dat je je been eraan houdt als bij de minder hete paarden.

Testje

Wil je weten of je paard voldoende op je been reageert, dan kun je dat testen volgens Bluman door achterwaarts met hem te gaan, als hij dat al kan.

  • Begin is stap met een licht contact met je hand.
  • Geef dan een beenhulp waarmee je je paard iets meer voorwaarts laat gaan.
  • Zodra je voelt dat je paard voorwaarts gaat sluit je je handen en neem je iets meer druk op je teugels en laat je hem halthouden.
  • Als hij dan stilstaat, geef je hem opnieuw een knijpje met je kuit, maar je houdt je hand gesloten, waardoor hij achterwaarts zal gaan.
  • Is hij goed voor je been, dan gaat hij rond en gecontroleerd achterwaarts, komt hij tegen je hand in het achterwaarts gaan, dan kan het goed zijn dat het teveel vanuit je hand gevraagd wordt. Probeer dan eerst weer een stukje voorwaarts te rijden en daarna opnieuw halt te houden en achterwaarts te gaan vanuit je been.

Overgangen terug

Niet alleen het goed achterwaarts gaan is een teken dat je paard goed begrijpt hoe de been- en handhulpen bedoeld zijn, ook met overgangen terug kun je dat goed voelen. Wanneer je je paard voldoende voor je been hebt dan kun je overgangen terug maken waarbij je paard rond blijft en je blijft dragen. Wanneer je je been aanlegt voor een overgang terug en dan je hand sluit, dan voel je je paard zijn achterhand eronder zetten in de overgang en blijft hij je actief dragen. Dan kan hij ook in de nieuwe gang lekker door zijn lijf blijven gaan en nageeflijk blijven. Duikt hij in je hand of steekt hij zijn neus in de lucht, dan heb je grote kans dat je meer met je hand hebt gedaan en te weinig met je been.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.