Dujardin: 'Het geheim van een goede pirouette is controle in galop' • Dressuur Magazine
Artikelen

Zaterdag kon je hier al lezen over hoe belangrijk Charlotte Dujardin het vindt om met ieder paard voorwaarts-zijwaartse oefeningen te rijden, deze keer gaat het over haar visie op schouderbinnenwaarts en travers, pirouettes en op het altijd weer terug gaan naar de basis.

Schouderbinnenwaarts en travers

Bij het schouderbinnenwaarts en travers rijden vindt Dujardin het vooral belangrijk dat een paard om het binnenbeen buigt en daarbij goed in het ritme blijft. De buiging moet echt zijn en niet alleen maar in de hals. En als je paard goed geoefend is hierin, dan is het heel fijn om schouderbinnenwaarts en travers afwisselend te rijden langs de lange zijde of op de volte. De buigzaamheid en souplesse kun je volgens de Britse amazone ook heel goed checken en verbeteren als je vanuit schouderbinnenwaarts verder rijdt in renvers en terug.

Pirouettes

Om mooie pirouettes te rijden is het eigenlijk vooral belangrijk dat je de galop van je paard goed kunt controleren. “Het geheim van een mooie pirouette zit hem in het heel goed kunnen verzamelen van de galop”, aldus Dujardin op een clinic in Canada. “Dit kun je oefenen door bijvoorbeeld op een volte 15 meter te gaan en deze dan stapsgewijs kleiner te maken en weer te vergroten, waarbij je paard niet langzamer mag gaan en het contact van achter naar voren hetzelfde moet blijven. Doe dat de ene keer terwijl je je paard travers laat gaan op die volte en de andere keer terwijl hij schoudervoor gaat. Houd hem in balans met halve ophoudingen hierbij en wissel als je het heel goed onder controle hebt het schoudervoor en travers af in het verkleinen en vergroten van de volte.”

Terug naar de basis

Merk je dat je paard moeite heeft met een oefening, dan doe je een stapje terug en probeer je het opnieuw. Vraag iets wat hij goed beheerst of ga terug en verbeter eerst de nageeflijkheid, de gehoorzaamheid aan de hulpen en het van achter naar voren gaan. Pas als de voorwaarden weer goed zijn kun je een stapje verder.

Bron: Horse-Canada

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.