Doe je huiswerk, dan kun je ergens op bouwen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je een topruiter vraagt wat zijn of haar geheim is van het succes dan krijg je vrijwel altijd het antwoord dat het vooral in de basis zit van de training. Zonder goede basis kom je meestal niet op de top van je kunnen, simpelweg omdat je dan geen goed fundament hebt om op te bouwen.

Short-cuts

De Argentijnse Grand Prix-ruiter Gabriel Armando legde het op Dressagetoday nog een keertje iets uitgebreider uit, waarbij hij begint met het feit dat hij het zelf vroeger ook heel saai vond als hij alleen maar voltes aan het rijden was. “Nu dertig jaar later ben ik er bij mijn leerlingen net zo op aan het hameren als mijn trainer vroeger omdat ik weet dat short-cuts en trucjes je niet helpen.”

Onmisbaar

Armando zette kort op een rijtje waar het in de basis om draait volgens hem:

  • Een correcte zit en houding en een goede balans
  • Correcte en vloeiende overgangen kunnen rijden tussen en binnen de gangen en halve ophoudingen kunnen geven. Mooie ronde voltes kunnen rijden, niet alleen hele grote, maar ook precieze voltes van vijftien en tien meter (en later van acht meter) en kunnen wijken voor het been zonder er verder over na te denken
  • Een band hebben met je paard zodat je niet alleen weet hoe hij het beste gewerkt kan worden, maar ook hoe hij in zijn vel zit.
  • In overleg met je trainer een plan van aanpak kunnen bedenken om je zwakke punten te verbeteren en je sterke punten optimaal te gebruiken.
  • Kennis opdoen over hoe je je als ruiter kunt verbeteren door bijvoorbeeld ook eens een boek over de training te lezen en je in de theorie achter de rijkunst te verdiepen.
  • Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Oefen met overtuiging, geduld, vastberadenheid en wees bereid om tijd en moeite te investeren.

Geen

Als je je als ruiter wilt blijven ontwikkelen moet je een solide basis hebben om vanuit te werken. Er is geen manier om het proces te versnellen. Sommige ruiters hebben misschien meer tijd nodig dan anderen. Maar, en dit geldt voor iedereen, er zijn geen short-cuts om te leren rijden. En er is ook geen ruimte voor excuses of verwijten over het paard, de trainer, het weer, het zadel, de jury en ga zo maar verder. “Ik heb veel excuses gehoord door de jaren heen, maar ik heb zelden gehoord ‘Ik heb geen goede basis’, terwijl dat echt een oorzaak kan zijn als je niet verder komt. “

Huiswerk

Doe je huiswerk eerlijk en vastberaden. Een paard is een prachtig en aanpasbaar wezen dat leert wat wij hem aanleren, dus zorg dat dat het goede is. Herhaal dingen tot ze goed gaan en controleer elke keer opnieuw of dat nog zo is voordat je verder gaat. Uiteindelijk profiteer je hiervan, want bouwen vanuit een goede basis, brengt je steeds een stapje verder.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.