Doe eens een dagje longe • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Waar longeren met jonge paarden vaak nog wel deel uitmaakt van de training, verdwijnt het soms met wat meer ervaren paarden een beetje naar de achtergrond. Zodra een paard fijn gereden kan worden heeft dat bij veel ruiters de voorkeur. Dat is best jammer, want werken aan de longe is vaak ook een fijne afwisseling voor een paard en kan zijn training verrijken.

Grondwerk

Naast het rijden zie je volgens Horselistening dat ook veel ruiters tegenwoordig meer aandacht besteden aan het grondwerk met hun paard. Dat heeft vast ook te maken met de vele shows, waarbij de magische band tussen ruiter en paard eruit springt en de wens om zo ‘één te kunnen worden’ met je paard. Dit werk is zeker goed voor een paard, maar om dit echt goed te kunnen moet je als ruiter ook veel leren en veel oefenen.

Voordelen van longeren

Je hoeft je paard niet dagelijks te longeren om er voordeel van te hebben, het is ook fijn als je het één keertje in de week of in de twee weken doet. Horselistening zette een paar voordelen op een rijtje van longeerwerk met je paard.

Beweging zonder ruiter

Aan de longe kun je je paard laten werken zonder ruitergewicht. Dat is soms heel handig als je bijvoorbeeld wilt werken aan de lossigheid. Je paard hoeft dan alleen zijn eigen balans te bewaren en dan is het makkelijker om te ontspannen dan wanneer hij ook zijn ruiter moet dragen. En als hij dat beter beheerst, dan merk je dat ook als je weer aan het rijden bent.

Gecontroleerde gekkigheid

Je kunt je paard aan de longe ook zijn frissigheid of gekkigheid gecontroleerd kwijt laten raken. Als je hem loslaat kan hij ook zijn vreugdebokken kwijt, maar dan heb je niets meer te zeggen en loop je eerder kans op een blessure. En onder het zadel wil je ook die gekkigheid niet, dus dan biedt de longe een mooie uitkomst.

Evaluatie

Wanneer je je paard aan de longe werkt krijg je een mooi beeld van hoe je paard eruit ziet in de beweging. Is hij mooi in balans, is hij rond, gebruikt hij zijn achterbeen, gaat hij over de rug? Wanneer je je paard zo nu en dan aan de longe neemt kun je goed zien hoe hij vooruit is gegaan, maar misschien zie je ook juist puntjes waar je iets kunt verbeteren.

Overgangen oefenen

Aan de longe kun je heel goed overgangen oefenen. Zowel tussen als binnen de gangen. Je paard zijn balans wordt daarmee verbeterd, hij gaat zijn rug beter gebruiken en hij wordt gehoorzaam en opmerkzaam op je hulpen.

Communicatie

Met het beter opletten op de hulpen, verbetert ook de communicatie tussen ruiter en paard. Een paard leert beter opletten, maar een ruiter ook. Wanneer je ziet wat er gebeurt wanneer je iets vraagt, dan kun je gelijk reageren door te belonen als hij antwoord geeft of de hulp duidelijker te geven als hij niet reageert.

Gelijker

Tot slot kun je aan de longe werken om je paard meer gelijk te krijgen op beide handen. Met bijzet- of andere hulpteugels op gelijke lengte en veel afwisseling tussen links- en rechtsom gaan, leer je een paard twee kanten op buigen in zijn lijf en op beide handen naar de buitenteugel lopen. Juist omdat je goed kunt zien wat hij met zijn achterbeen doet en of dat voldoende is, kun je ook zorgen dat dat verbetert.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.