De Stelling: ‘Op het losrijterrein mag niet iedereen zomaar foto’s maken’ • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Sven Rothenberger vindt dat het veel te makkelijk is voor publiek om op het losrijterrein een slechte foto te maken van een combinatie en deze vervolgens anoniem op internet te plaatsen. Dat zou anders geregeld moeten worden. Hippisch journalist en fotograaf Jacob Melissen reageert.

Sven Rothenberger

“Iedereen mag foto’s en filmpjes maken van combinaties die in de ring hun proef afleggen. Dat is logisch, het is officieel terrein. Maar de trend is dat mensen, vaak kwaadwillend, juist op het losrijterrein combinaties fotograferen en die foto’s anoniem op internet zetten, met alle gevolgen van dien. Dat doet de sport geen goed, want het is zo makkelijk om een foute foto te maken, waarbij het lijkt alsof er paardonvriendelijk wordt gereden. Maar aan de hand van één zo’n foto kun je niet bepalen hoe het paard verder loopt! Een foto van een galopperend paard dat net op de voorhand landt, geeft ook een raar, vertekend beeld, maar dat wil nog niet zeggen dat het paard verkeerd wordt gereden.

Ruiters moeten de mogelijkheid hebben om hun paard in het losrijden te gymnastiseren en voorbereiden op de proef, net zoals ze dat thuis doen. Soms hoort daar bij dat het paard even iets ronder of lager wordt ingesteld. Dat is maar even, maar kan op een foto net verkeerd overkomen. Ik pleit er daarom voor dat het verboden wordt voor het publiek om beeldmateriaal te maken op het losrijterrein. Zo voorkomen we dat iedereen zomaar van alles op internet zet. Bij andere sporten gebeurt dit ook. De laatste training van het Duitse elftal voor de wedstrijd wordt alleen bijgewoond door genodigden. Dat kan in de paardensport niet, maar ik vind dat tijdens het losrijden op wedstrijden alleen officiële fotografen die zich aangemeld hebben bij de organisatie foto’s mogen maken. Zij weten wat zij doen en zijn niet anoniem.

Natuurlijk vind ik wel dat er controle op het losrijterrein moet zijn, maar daar zijn de stewards voor. Zij moeten in de gaten houden of wat de ruiters doen door de beugel kan, dat is geen taak voor het publiek.”

 


Jacob Melissen

“Het misbruik van beeld is van alle tijden. Met kleine camera’s kunnen – verborgen in tassen of jassen – overal en steeds beelden worden gemaakt. Met de gedachte van Sven, om tot een verbod te komen om beelden vast te leggen op het voorterrein, legt hij het probleem daar waar het niet hoort. Bij organisaties die enorme securitymaatregelen dienen te nemen om het verbod op het maken van video en foto-opnames te controleren.
Daarbij druist het in tegen alles wat met vrije nieuwsgaring te maken heeft. Daar waar publiek mag komen, moeten ook mediavertegenwoordigers hun werk kunnen doen. Daarom gaat de vergelijking met de besloten trainingen van nationale teams niet op. Daar is ook het publiek niet welkom. Erger is nog dat door Sven de suggestie gewekt wordt dat er zich op het voorterrein van dressuurwedstrijden zaken afspelen die, ook al is het een uiterst kort moment, het daglicht niet kunnen verdragen. Als voorafgaand aan een topprestatie in de ring op het voorterrein schade wordt toegebracht aan het welbevinden of het welzijn van het paard – hoe kort ook – mag, sterker: moet, dat in woord en in beeld in de media worden gebracht. Alhoewel één foto meer zegt dan duizend woorden, zullen hetze en stemmingmakerij dan met de pen worden gevoerd.
Dankzij het digitaal kunnen vastleggen van beelden en internet is plotsklaps iedereen (foto)journalist en uitgever. Verdwenen vroeger anoniem geschreven ingekomen stukken in de prullenmand, nu heeft iedereen die dat wenst een podium om aan dat wat hem of haar frustreert, vaak anoniem, wereldwijd via internet uiting te geven. Het is en blijft aan de sporter ervoor te zorgen dat hij zichzelf en zijn sport niet in diskrediet brengt. Ziet hij/zij een collega-sporter dat wel doen, dat dient hij/zij corrigerend op te treden. Dat kan niet moeilijk zijn voor dressuurruiters die tijdens hun sportbeleving weinig anders dan corrigerend bezig zijn.”

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.