De Stelling: ‘Merries zijn minder geschikt voor de topsport’ • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zijn merries moeilijker om te rijden en minder geschikt voor de topsport? Hoofdredacteur Imke Schellekens is benieuwd wat dressuurcoryfee Anky van Grunsven van deze stelling vindt.

Anky van Grunsven

“Ik denk dat merries minder geschikt zijn voor de dressuurtopsport. Merries hebben over het algemeen een erg sterk karakter. Hengsten hebben dat ook wel, maar het verschil is dat je die meestal wel zo ver kan krijgen dat ze het voor je gaan doen. Ik heb zelf in het verleden veel merries gereden. Op één uitzondering na waren dat allemaal moeilijke paarden. Die ene merrie was Bo. Ik heb veel lesgegeven aan mensen met merries. Ik vind merries qua karakter vaak lastiger, ze hebben echt een vechtersmentaliteit. Ook heb ik het gevoel dat ze dusdanig gebouwd zijn dat ze, zodra het échte zware werk als piaffe en passage om de hoek komt kijken, meer moeite hebben om te sluiten. Dit heeft te maken met de manier waarop merries dikwijls gebouwd zijn in de lendenpartij. Vaak zit er nog een lang stuk achter het zadel. Ik zou niet één merrie op kunnen noemen die wereldkampioen of olympisch kampioen bij de dressuur is geweest. In de echte wereldtop lopen bijna alleen maar ruinen en hengsten. Merries als Sunrise, Nadine en Matiné hebben natuurlijk goed in de wereldtop meegedraaid, maar hen beschouw ik echt als uitzonderingen op de regel. Toch ben ik blij dat er ook veel goede merries gefokt worden, want zonder hen zijn er natuurlijk ook geen goede hengsten en ruinen!”

 


Imke Schellekens-Bartels

“Het klopt dat merries een echte vechtersmentaliteit hebben. Ik denk echter dat deze mentaliteit juist vóór je kan werken in plaats van tegen je. In de training kun je tegen een merrie niet zeggen: ‘Dit is wat ik wil, en zo gaan we het doen’. Met een merrie moet je continu het gesprek aangaan, een soort continue discussie. Ik vind het interessant om een merrie zó ver te krijgen in dat gesprek, dat ze het voor je gaat doen. Merries kunnen heel volhardend zijn, maar wanneer je ze eenmaal voor je hebt gewonnen, dan doen ze het voor 300% voor je. Wanneer je dat afzet tegen het rijden van een hengst is mijn ervaring dat die eerder afhaken in de ring.
Het klopt dat het stukje achter het zadel voor merries moeilijker is dan bij een ruin. Dat merkte ik ook bij Sunrise. Zeker wanneer ze hengstig was, dan ging het laatste stukje sluiten moeilijker. Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
Wel denk ik dat het rijden van een merrie ook bij je eigen karakter moet passen. Je zal soms meer de tijd moeten nemen en echt naar ingangen zoeken om door de moeilijke stukjes heen te komen. Iets afdwingen is geen optie. Maar wanneer je daar doorheen komt, dan gaan merries werkelijk voor je door het vuur. Met veel geduld, zoeken, puzzelen en niet afdwingen kun je merries volledig voor je winnen. Dat vind ik juist het mooie van paardrijden!”

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.