De stelling: ‘Het moet verboden worden om via internet anoniem te reageren’ • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Moet het verboden worden om anoniem reacties te plaatsen op internet? Hoofdredacteur Anky van Grunsven is benieuwd naar de mening van collega-ruiter Patrik Kittel en Bokt.nl-oprichter Bart van Bragt.

 

Bart van Bragt

“Het is erg goed te begrijpen waarom Anky dit standpunt inneemt. Zeker over topsporters wordt soms pittig gediscussieerd en dat is voor de betrokkenen niet altijd prettig om te lezen. Het voordeel van internet is dat dit commentaar nu niet beperkt blijft tot de televisie, bakrand of kantine, maar openbaar is. Hierdoor wordt veel sneller dan voorheen duidelijk waar misverstanden over bestaan. Ook is het veel makkelijker geworden hierop te reageren. Zaken kunnen worden verhelderd en er kan worden doorgevraagd. Als een direct betrokkene reageert met meer uitleg, heeft dit vrijwel altijd een sterk positief effect op een discussie.

Niet de anonimiteit is het probleem, maar de inhoud die soms ongefundeerd, beledigend of kwetsend is. Op Bokt.nl is het mogelijk anoniem te reageren, maar discussies worden gemodereerd: reacties die niet door de beugel kunnen worden verwijderd.

Op andere social media, waar gereageerd wordt onder de eigen naam, komen regelmatig reacties voorbij die veel verder gaan dan wat wij op Bokt.nl toestaan. Zeker als sprake lijkt te zijn van dierenmishandeling zijn de bedreigingen, ook onder de eigen naam, niet mals. Daarbij is sterk de vraag welke waarde kan worden gehecht aan een naam. De identiteit van een internetgebruiker is vrijwel niet te controleren.

Natuurlijk zijn mensen sneller geneigd de nuance los te laten op het moment dat een reactie niet voor altijd ‘Googlebaar’ is, maar dat is ook de charme van internet. Ruiters, trainers en stuurlui-aan-wal die op gelijke voet discussiëren en met elkaar – soms net te enthousiast – hun passie delen.”

 


Patrik Kittel

“Ik ben het eens met de stelling van Anky van Grunsven, want ik vind het belangrijk dat mensen zelf achter hun mening durven te staan en daarbij ook hun identiteit prijsgeven. Ik begrijp echter wel dat het een ingewikkelde zaak gaat worden om iedereen te verplichten met zijn of haar eigen identiteit op internet te reageren.

Wat erg jammer is, is dat de negatieve commentaren op internet meer aandacht krijgen dan de positieve. Mensen schrijven soms de afgrijselijkste dingen over andere, succesvolle mensen. Niet alleen in de hippische wereld is dit een probleem, maar in alle takken van sport en maatschappij komt dit voor.

Ik denk dat wanneer mensen onder hun eigen naam moeten discussiëren, het aantal reacties afneemt en het niveau van de discussie behoorlijk stijgt. Wanneer mensen toch de behoefte voelen hun medemensen volledig af te branden op een zeer onfatsoenlijke manier, zijn deze mensen te traceren en zouden zij een waarschuwing of straf moeten krijgen van justitie.

De groep mensen die dergelijke afschuwelijke reacties plaatst tegen ruiters en amazones, is gelukkig erg klein, maar die groep doet niets anders dan urenlang vreselijke commentaren en soms zelfs bedreigingen naar ruiters en amazones sturen. Als ik zie wat Anky, die ongelofelijk veel voor onze sport betekent, soms over zich heen krijgt.. Dat vind ik ronduit verschrikkelijk. Zelf heb ik helaas ook al dergelijke ervaringen.

Ik vind het van groot belang dat er een open discussie op internet kan blijven, maar hierbij moeten respect en een goed discussieniveau behouden blijven.”

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.