De Stelling: ‘Eén keer per acht weken bekappen is ouderwets' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Rien van der Schaft zag in Amerika dat paarden soms al na vijf weken opnieuw werden beslagen. In Nederland wordt soms bijna tien weken gewacht. Wat is het beste? Hoefsmeden Pascal Ebell en Antoon van Nassau geven hun mening.

Pascal Ebell

“Op de hoefsmederijopleiding wordt geleerd dat een paard gemiddeld tussen de zes en acht weken met zijn beslag doet, en dat heb ik ook jarenlang zo gedaan. Tot ik steeds meer paarden van buitenlandse klanten kreeg, met name springpaarden. Die worden in de zomer tussen de 28 en 35 dagen beslagen, veel sneller dan ik gewend was. Na een tijdje merkte ik dat dit veel voordelen heeft. Wanneer je acht weken wacht met beslaan, is in de tussentijd de voet-as door de groei veranderd, van voren gezien en/of van opzij. Pas dan laten we in Nederland een hoefsmid komen. Een paard zal door deze standverandering niet direct kreupel lopen, maar het betekent wel een extra belasting voor gewrichten, spieren en pezen. Een paard zal dat moeten compenseren in beweging door de veranderde stand, zowel na de beslagwissel als gedurende de interval. De ruiter merkt dit doordat het paard bijvoorbeeld meer gaat struikelen na het eind van de beslagbeurt toe.

Langere hoeven betekent ook dat je smid meer moet veranderen om terug te komen bij de originele stand. Dat is een grote verandering ineens en verklaart waarom veel paarden soms een paar dagen moeten wennen aan het nieuwe beslag.

Naarmate de training van een paard vordert, wordt het daarom ook steeds belangrijker de voeten goed in de gaten te houden. Er wordt veel van een sportpaard gevraagd en we geven tegenwoordig veel geld uit aan de dierenarts, sportbegeleiding, fysiotherapeut, osteopaat en nog veel meer. Ik denk dat je daarop kunt besparen wanneer je scherper naar het beslag van je paard kijkt. Wanneer je je paard ongeveer eens in de vijf weken laat beslaan, kan het iedere dag optimaal lopen.”

 


Antoon van Nassau

“In de zomer groeit een paardenvoet meer dan in de winter, daarom houd ik in de zomer voor wedstrijdpaarden acht weken aan, en in de winter tien. In de winter staat een paard meer op stal en is de doorbloeding, en dus de groei, van de hoef minder. Wanneer ik ruim beslag kan leggen, moet een paard daarmee makkelijk acht weken kunnen doen, dit natuurlijk altijd in overleg met de eigenaar.

Beslaan om de vijf of zes weken vind ik te snel. Dan moet je in dezelfde gaten gaan nagelen, of heel krap daarop alweer nieuwe nagelgaten maken. Dit komt de kwaliteit van de voet niet ten goede, deze kan daardoor gaan brokkelen en wordt minder sterk. Ik vind dat een paard voetgroei moet kunnen krijgen, er moet lengte in de voet komen. Daardoor kan een paard ‘comfortabeler’ en dus lekkerder lopen. Dat kan niet met een hoef die steeds kort gehouden wordt. Ook zie ik dat paarden die om de vijf à zes weken worden beslagen de eerste dag na het beslaan vaak moeilijk lopen. Er komt veel trauma in die voeten te zitten, er wordt te vaak aan gesleuteld.

De standverandering wanneer een paard acht tot tien weken op de ijzers staat, vind ik meevallen. Wanneer je ruim beslag legt met lengte in de takken zodat de verzenen goede ondersteuning krijgen, kan er weinig fout gaan. Natuurlijk zakken de voeten na verloop van tijd wel iets af, maar standverandering vind ik overdreven. Uitzonderingen zijn er altijd, een paard met extreme platvoeten zal bijvoorbeeld vaker beslagen moeten worden. Maar in bijna alle gevallen gaat eens in de acht weken prima. Sterker nog: wanneer ik paarden na acht weken weer terugzie, denk ik vaak dat ze best nog langer op hetzelfde beslag hadden kunnen staan.”

2 reacties op “De Stelling: ‘Eén keer per acht weken bekappen is ouderwets’

  1. Paula schreef:

    Ik woon in Frankrijk eb hier wordt ook vaak al na 6 weken weer beslagen. Dit heeft bij mijn paard al eens voor problemen gezorgd. De nagelgaten zaten te dicht bij elkaar en er ontstonden scheuren waardoor de hoef afbrokkelde.

  2. Ronald ten cate schreef:

    Een goede hoefsmid legt alleen ijzers onder het paard zijn voeten,waneer er een hoef corectie nodig is. Dat houdt in,dat uw als uw paard gezonde voeten heeft, geen hoef ijzers nodig heeft. Betekend ook dat uw paard dan op de natuurlijke draag rand loopt,en zonder nagel gaatjes in de hoefen van de hoef smid. Het is wel raad zaam om te vragen ,of je een abonnament af kan sluiten bij je hoef smidt.Omdat hij dan met regelmaat langs komt ,om tekijken of er wat gaande is. Abonnament zou eventueel op jaar basis kunnen aangaan ,houd er rekening mee dat ook zonder ijzers,de hoefsmid een must is voor iedere paarden bezitter. Laat daarom ook zonder ijzers ,je paard regelmatig door de hoefsmid controleren..!

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.