De Stelling: ‘De winstpuntengrens moet omhoog’ • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Is de huidige winstpuntengrens te laag? Hoofdredacteur Joyce Heuitink is benieuwd wat jurycoryfee Jan Peeters en gerenommeerd africhter José van Haaren van De Mortelhoeve daarvan vinden.

 

Jan Peeters

“Ik ben niet tegen, maar dan moeten de juryleden vooraf wel heel goed worden geïnstrueerd. Als zij vervolgens hoger gaan punten, schieten we er niets mee op. Als je terugkijkt, kun je concluderen dat we betere paarden hebben gekregen en dat het africhtingsniveau in de breedte omhoog is gegaan. Ik weet nog dat de wissels werden geïntroduceerd en dat er werd gedacht dat dat nooit zou lukken. Nu springt iedereen een wissel. Maar, om even bij de Z2 te blijven, nu is het mogelijk dat iemand die de wissels niet voor elkaar heeft toch een winstpunt haalt. Dat wordt lastiger als je de grens optrekt. In dat opzicht is het een goede maatregel. Je hebt ruiters die jarenlang rondrijden in een klasse en af en toe net een winstpuntje scoren, waardoor ze toch een keer promoveren. Dat is natuurlijk prima, maar als iets rijkunstig niet voor elkaar is, schud je ruiters misschien ook eens wakker dat ze niet toe zijn aan een volgend niveau, als ze geen winstpunten meer halen. Als het rijden goed genoeg is, halen ze die 62 procent ook wel.

In mijn jaren als bondscoach had een score tussen de 60 en 64 procent voor mij al niet zoveel waarde, tenzij het een jonge combinatie in opkomst was. Voor de doorstroming moet je toch minstens vaker in de top vijf staan. Het is niet voor niets dat we eisen dat er hogere percentages worden behaald voordat iemand internationaal mag starten. Daarvoor hanteren we al een hogere grens dan 60 procent.”


José van Haaren

“De achterliggende gedachte begrijp ik wel. Er zijn inderdaad ruiters die te snel doorgaan in een hogere klasse en misschien beter langer thuis kunnen doortrainen. Ik vind het echter niet verstandig om de winstpuntengrens in deze economisch lastige tijden op te trekken. Voor topsporters zou het niet zo erg zijn, die zijn gewend om naar de 70 procent te rijden. Er is echter een grote categorie breedtesporters die hobbymatig dressuur rijden, jarenlang in een klasse zitten en soms net gemiddeld een zesje halen. Daar kunnen ze dan weer drie maanden op teren. Die mensen zijn op die manier fijn met hun sport bezig en dat is prima. Het is crisis, het ledenaantal van veel rijverenigingen en ponyclubs daalt. Natuurlijk wil je betere prestaties. Ik ben alleen bang dat een groep recreanten afhaakt, als het halen van een winstpunt voor hen onbereikbaar wordt. Als deze ruiters helemaal niet meer meedoen, kun je ook niets verbeteren.

Daarnaast heeft het Nederlandse paard een belangrijke handelswaarde en voor een serieuze fokker moet een merrie Z2 met winstpunten zijn. Fokkers willen hun paard daarvoor wel een jaartje uitbesteden, maar niet langer. Dus er staat druk op africhters om dat te halen. Terwijl de Z2 best pittig is. Ik vind de lijnen zelfs lastiger dan in de ZZ-Licht. Als de winstpuntengrens omhoog gaat, wordt het nog moeilijker om dit in één jaar te realiseren. Ik heb een tegenvoorstel. Houd de winstpuntengrens voor de breedtesport op 60 procent en verhoog het voor de subtop naar 62 procent. Dan blijft het voor iedereen leuk.”

 

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.