De rol van de ruiter in gedrag • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je met paarden omgaat weet je vaak wel dat je consequent moet zijn in wat je van je paard wilt en in wat hij wel of niet mag. Dat is niet alleen omdat het veilig is als je paard naar je luistert, maar het draagt ook bij aan het succes dat je met je paard hebt in de training en in de ring.

Makkelijk

Toch sluipen er vrij makkelijk nog wel eens kleine ongehoorzaamheidjes in het gedrag van je paard, die wanneer je er niets aan doet steeds een beetje groter worden. Deze kleine dingetjes ontstaan vaak doordat je als ruiter wat makkelijker wordt en je fijne meewerkende paard makkelijk iets vergeeft.

Voorbeelden

Denk bijvoorbeeld maar aan dat ene hapje hooi als je langs de kruiwagen loopt, dat ene pasje naar voren als je net je been over zijn rug doet of dat ene pasje harder lopen richting de stal dan het tempo dat jij wilt. Dit zijn allemaal onschuldig lijkende dingetjes, maar eigenlijk zijn dit de eerste stappen naar grotere ongehoorzaamheden, die je paard alleen maar maakt door jouw actie of juist het uitblijven daarvan, op zijn gedrag.

Hij weet ’t niet

Dat dit gedrag niet mag, dat weet je paard niet. Hij reageert op het moment en als jij daar als ruiter niets aan doet, dan leer je hem eigenlijk dat het in orde is wat hij doet. Dus als hij de volgende keer twee happen hooi neemt of je arm zowat uit de kom trekt omdat er een kruiwagen hooi te zien is in de verte, dan snapt je paard niet dat dat niet mag als het eerst wel mocht. Net als wanneer hij dan maar vast gaat stappen als je je voet in de beugel zet of dat hij een volgende keer niet blijft stappen als je hem terug naar zijn box leidt, maar gewoon vast gaat draven.

Training

Om succesvol te kunnen zijn in de training, moet je paard begrijpen wat jij bedoelt en moet hij weten wat je van hem verwacht. Die training begint niet pas wanneer je aan het rijden bent, die begint al zodra je het halster pakt en hem uit zijn stal of de wei haalt. En wanneer je wilt dat je paard luistert, dan moet je zelf vanaf dat moment al consequent zijn in je benadering en duidelijk in wat wel en niet mag. De ene keer wel en de andere keer niet zorgt voor misverstanden en daarmee werk je ongewenst gedrag in de hand.

Onszelf trainen

Het goede nieuws over onbedoelde training is dat het eigenlijk meer gaat om het trainen van jezelf dan je paard. Het gaat erom jezelf aan te wennen aandacht te hebben voor je paard wanneer je met je paard bent. Als je paard een bepaald gedrag vertoont dat je wilt veranderen, wat gebeurt er dan vóór dat gedrag? Doet hij anders dan anders? Brengt hij zijn hoofd omhoog of omlaag? Een oor naar achteren? Wanneer je goed oplet dan kun je vaak al voordat hij iets doet, zien dat er wat komt.

Oplettend

Door jezelf aan te wennen op te letten op je paard en consequent te zijn in wat hij wel en niet mag, leer je als ruiter ook nog beter signalen herkennen, die je ook onder het zadel kunt zien net voor je paard iets doet wat je niet wilt. Ook al denk je dat het gedrag van je paard in de gewone omgang niet direct iets te maken heeft met het gedrag in de training, voor je paard ben jij de leider en als je hem de ene keer zijn gang laat gaan, dan verwacht hij dat dat een andere keer ook mag. En zo leer je je paard onbedoeld verkeerd gedrag, waar je uiteindelijk onder het zadel ook steeds meer last van gaat krijgen.

Bron: Horse-illustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.