De middenweg tussen te strak en plumpudding • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Rijden met een correcte houding en zit met een goede balans is heel belangrijk om goed te kunnen rijden. Daarvoor moet je je eigen lichaam kunnen dragen en heb je dus een bepaalde aanspanning van je spieren nodig, maar je moet ook ontspannen kunnen zitten om je paard te kunnen volgen in zijn beweging.

Evenwicht

Het evenwicht tussen aanspanning en ontspanning is voor veel ruiters lastig. Vaak zijn ruiters onbewust te gespannen en houden ze zich te strak om echt fijn hun paard te kunnen volgen in zijn beweging. Daarmee zitten ze misschien wel in een ‘mooie’ houding, maar zit die spanning juist in de weg.

Oefening

Naast je paard kun je aan je houding werken door bijvoorbeeld yoga of pilates lessen te volgen en in de sportschool kun je ook vragen om oefeningen die goed zijn voor je core-stabiliteit. Hoe meer controle je hebt over je lichaam, hoe makkelijker je je kunt ontspannen op je paard en hoe beter je hem kunt volgen.

In het zadel

Weten dat je in bepaalde delen van je lichaam te veel aanspant is een eerste stap om te leren juist daar te ontspannen. Daarnaast kun je de volgende tips van Horselistening eens uitproberen om te zien of het helpt een balans te vinden tussen te veel spanning of te strak zitten en ontspanning.

Maak het makkelijk

Probeer als je aan het rijden bent eens echt te lachen. Niet alleen een glimlach op je gezicht, maar echt hardop lachen. Probeer dat niet alleen twee tellen te doen met instappen, maar ook bij het rijden van overgangen, voltes, wendingen, oefeningen en ga zo verder. Echt hartelijk lachen omdat je plezier hebt terwijl je aan het rijden bent. Stel jezelf voor dat rijden niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Maak het niet moeilijk en heb plezier.

Grote kans dat je wanneer je dat doet, voelt dat je lichaam meer ontspant. Wanneer je echt de slappe lach krijgt, dan ontspan je teveel, want dan word je vaak letterlijk heel slap. Probeer met het lachen juist de balans te vinden tussen te strak en een plumpudding en let dan ook welke invloed dat heeft op je paard. Voor hem is het ook fijn als je je ontspant, want dan kan hij zich vrijer bewegen.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.