De kracht van goed doelen stellen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard is het vaak heel goed om voor de planning ook een aantal doelen te stellen. Dat helpt je om een plan van aanpak te maken en het maakt het ook meetbaar hoe je vooruit gaat. Als je nog wat tips kunt gebruiken, lees dan vooral even welke tips How to Dressage op een rij heeft gezet.

Doel in delen

Bij het stellen van doelen moet je opletten dat goede doelen op te delen zijn in een paar punten. Doelen moeten duidelijk zijn, als je een vaag doel stelt, loop je het risico dat je het doel uit het oog verliest. Daarnaast moeten doelen ook meetbaar zijn, je moet zelf of samen met je trainer kunnen zien of je stapjes richting je doel hebt gezet. Verder moet een doel haalbaar zijn, anders zorgt het alleen maar voor frustratie, wees dus realistisch. Tot slot moet een doel relevant zijn er je moet er een tijdslimiet op zetten, anders loop je ook het risico dat het je nergens brengt, waarbij een tijdslimiet nooit betekent dat je iets moet forceren.

Kleine beetjes

Stel jezelf dus een realistisch doel en pas je plan daarop aan. Wanneer je bijvoorbeeld graag hogere punten in je proef wilt focus je dan op een ding in de proef wat verbetering nodig heeft. Stel dat dat halthouden is, bedenk dan hoe je dat kunt verbeteren, oefen dat in de dagelijkse training door er bijvoorbeeld een vast plekje voor in te plannen en stel jezelf daar een maand voor beschikbaar. Wanneer het halthouden dan beter gaat, waarschijnlijk ook al eerder dan pas na een maand, dan zul je zien dat je punten in je proef in ieder geval een stukje omhoog gaan. Pak daarna dan een ander onderdeel en volg het zelfde stappenplan. Zo kun je met kleine beetjes verbetering uiteindelijk hogere punten krijgen in je proef.

Wees niet te kritisch

Wanneer je een terugslag merkt in de training en het gaat even een keer wat minder goed, gooi dan niet gelijk de handdoek in de ring. Ook als het een keertje wat minder gaat ben je nog steeds op weg naar je doel. Houd daarom ook bij wat je al wel bereikt hebt, dat biedt een zekere houvast.

Positief

Beschrijf duidelijk wat je wilt bereiken, maar doe dat ook positief. Vervang ‘ik wil niet meer dat hij zijn hoofd omhoog gooit in de overgang naar galop’ door ‘ik wil dat hij in de overgang naar galop nageeflijk blijft en naar mijn hand toe blijft lopen’.

Makkelijk beginnen

Zorg dat de eerste stap makkelijk is als je het hebt over een nieuw doel. Als het al een uitdaging is om de alleerste stap te moeten zetten, dan wordt het een hele grote stap om ook daadwerkelijk iets te doen aan het behalen van je doel.

Lees de volgende keer nog een paar tips over het stellen van doelen zodat je ze ook haalt.

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.