Check hoe correct je voltes zijn • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Met het rijden van correcte voltes, zowel grote als kleinere kun je je paard goed gymnastiseren en kun je hem ook meer op het achterbeen zetten. Daarnaast leveren mooie en correcte voltes ook punten op in de dressuurproef. Je laat ermee zien dat je netjes kunt rijden en precies bent.

Check het zelf

Een mooie ronde volte rijden is op zich al best lastig, maar om deze dan ook nog in een constant tempo en met een gelijk gebogen paard te maken is nog iets moeilijker. Daarom bedacht Dressagetoday een manier waarop je jezelf kunt controleren.

Pionnen

Zet op de volte die je wilt oefenen vier pionnen neer verdeeld over de volte. Zo heb je vier kwart voltes die je aan elkaar kunt verbinden en heb je niet alleen aanknopingspunten voor het formaat van je volte, maar ook nog een extra controle-mogelijkheid.

Tellen

Als je namelijk wilt weten of je paard op de hele volte in een gelijk tempo loopt en of je de volte mooi rond rijdt kun je het aantal passen tussen de pionnen tellen. Tel hardop de passen en begin bij iedere pion opnieuw. Het is natuurlijk de bedoeling dat je steeds hetzelfde aantal passen telt. Het voordeel van hardop tellen is dat je automatisch hoort of de passen constant zijn. Als je paard versnelt of vertraagt merk je dat en kun je er direct iets aan doen.

Variatie

Het leuke hiervan is dat je het ook kunt gebruiken om te schakelen in tempo op de volte. Laat je paard bijvoorbeeld een halve volte vergroten en dan weer verkleinen en check of je het aantal passen dat je nodig hebt steeds hetzelfde kunt houden. Of bouw het ronde voor ronde op en snoep er drie rondes per ronde een pas per pion af en draai dat dan net zo gelijk weer terug. Dat is een goede oefening om te leren doseren.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.