Charlotte Dujardin: 'Niet doorzitten op jonge paarden' • Dressuur Magazine
Artikelen
Charlotte Dujardin Mount St John Freestyle


Van topruiters kun je ontzettend veel leren. Zij hebben vaak door vallen en weer opstaan geleerd wat er echt toe doet in de training van je paard en daarom zijn tips van topruiters heel waardevol. Practical Horseman vroeg vijf topruiters om hun favoriete tip en deze keer is Charlotte Dujardin aan het woord.

Doorzitten

“Doorzitten op jonge paarden doe ik niet”, vertelt Dujardin beslist. Wat ze wel doet is wijken voor het been en drafverruimingen oefenen terwijl ze lichtrijdt met als doel om de achterhand sterker te maken en de paarden gehoorzaam te maken aan de hulpen. “Als paarden vier, vijf en zes jaar oud zijn is het belangrijkst om in de training te zorgen dat ze sterk worden in hun rug en dat ze voorwaarts naar twee teugels lopen.”

Voorwaarts

Bij het voorwaarts gaan kunnen jonge paarden nog wel wat op de voorhand gaan, omdat ze van achteren nog niet sterk genoeg zijn om zoveel gewicht te dragen dat ze aan de voorkant licht kunnen blijven. Daarom vindt Dujardin het ook niet erg als een paard wanneer je voorwaarts vraagt per ongeluk in galop aanspringt. “Dat is ok omdat het in ieder geval een reactie naar voren is op een voorwaartse hulp. Maak je daar geen zorgen over.” Met overgangen en tempowisselingen maak je je paard steeds sterker en dan kan hij zich steeds beter gaan dragen.

Meer tips van Charlotte Dujardin vind je hier


Bron: Practicalhorseman


hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.