Cavalettitraining voor een sterker paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Welk doel je als ruiter ook hebt, een van de doelen van de training is om je paard ritmisch, krachtig en in balans te kunnen laten bewegen. Daarvoor moet je beginnen bij de basis en pas weer verder gaan als je paard daar aan toe is.

Variatie

Hoewel veel oefenen zeker belangrijk is om je paard sterker te maken en te werken aan zijn algehele ontwikkeling, is steeds exact hetzelfde doen voor zowel ruiter als paard een beetje eentonig. Daarom raadt Ingrid Klimke aan om vooral ook cavaletti te gebruiken voor de training van je paard.

Goede manier

Wanneer je hem sterker wilt maken en wil dat hij meer in balans komt, dan moet je de cavaletti wel op de goede manier gebruiken volgens de veelzijdige topamazone en oppassen dat je niet gaat overvragen.

Een tegelijk

Leg eerst één cavaletti neer en stap daar op beide handen een paar keer overheen, zodat je paard ermee vertrouwd raakt. Leg er dan steeds eentje bij tot er bijvoorbeeld vier of vijf liggen en houd ongeveer een afstand aan van 75 cm tot een meter, maar laat de afstand vooral afhangen van de paslengte van je paard. Begin op de grond en leg ze pas omhoog als je paard er ontspannen overheen gaat.

Niet te ver

Voor de draf kun je de cavaletti iets verder uit elkaar leggen, maar probeer ook daar om de cavaletti zo neer te leggen dat je paard zijn ‘gewone’ passen kan maken. Wanneer dat goed lukt kun je de cavaletti half omhoog of helemaal omhoog leggen. Pas op dat je de cavaletti niet te ver uit elkaar legt, want als een paard moet gaan strekken om niet te struikelen, dan raakt hij uit balans. Terwijl het in deze oefening met cavaletti er juist om gaat dat hij alle vier zijn benen extra op moet tillen, zodat hij zijn buik- en rugspieren extra gebruikt en zijn achterhand nog meer gaat gebruiken om te dragen.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.