Carl Hester: 'Investeer ook in instructie' • Dressuur Magazine
Artikelen
Carl Hester en Nip Tuck. Foto: www.arnd.nl

De Britse toptrainer en -ruiter Carl Hester is wereldwijd zo bekend, dat wanneer hij een clinic geeft, deze meestal binnen no-time vol zit met deelnemers en toeschouwers. Horselistening bezocht een van de dagen van een meerdaagse clinic in Canada en maakte een lijstje met tips, die Hester waardevol vond.

Investeer in instructie

De aanschaf en het onderhoud van een paard kosten veel geld, maar wat mensen volgens Hester nog wel eens vergeten is om in hun budget rekening te houden met instructie. “Als mensen iets willen bereiken met hun paard, dan is het belangrijk dat ze goede begeleiding hebben. Topruiters hebben vrijwel altijd ogen op de grond, dan is een keer in de week of twee weken les voor een gewone ruiter misschien wat weinig.”

Stretch aan het begin en het eind

Stretchen doe je aan het begin, maar ook aan het einde van een training. Hester besteedt een kwartier tot twintig minuten aan het begin van zijn rit aan het stretchen en gaat pas meer vragen als een paard echt links- en rechtsom los en ontspannen is in de stap, draf én galop. Voltes, diagonalen en overgangen rijden, dat is de routine van Hester in het begin van de training.

Mooi en effectief

De houding van een ruiter is enorm belangrijk. Niet alleen omdat het er mooi uitziet als een ruiter lang en rechtop midden op zijn paard zit, maar vooral ook omdat je zonder goede zit niet goed kunt rijden. Daarbij is mooi en statig niet het belangrijkst, je moet netjes lang en rechtop en in het midden zitten én je paard kunnen volgen in zijn beweging zonder hem in de weg te zitten.

Zorg dat het goed is

Consequent zijn in het rijden betekent niet alleen dat je de hulpen consequent op dezelfde manier geeft, maar dat je ook het juiste antwoord wilt krijgen. Wanneer je paard bijvoorbeeld zijn hoofd omhoog gooit in de overgang draf-galop, dan moet je zorgen dat hij nageeflijk genoeg is om rond te blijven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door eerst schoudervoor te vragen en dan de overgang. En dan pas verder gaan als het ook lukt. Het heeft niet zo veel zin om te gaan focussen op moeilijke oefeningen in de galop als je de overgang naar de galop nog niet eens goed kunt maken.

Balans

Om je paard in balans te kunnen rijden moet je als ruiter ook in balans zijn en daarvoor moet je altijd blijven werken aan je houding en je zit en aan het verfijnen van de hulpen. Als een ruiter zijn paard kan volgen in de beweging en hulpen kan geven, die zo klein mogelijk zijn, maar die het paard nog wel begrijpt, dan verstoor je de balans van je paard niet en zal hij ook beter in balans blijven.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.