Buigzaam en soepel • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Er zijn in de training een aantal dingen, die altijd weer terug komen. Die blijven altijd belangrijk of je paard nu net zadelmak is of misschien wel Grand Prix loopt en dat is dat hij buigzaam is en soepel.

Pionnen

Naast werken met balkjes voor een beetje variatie kun je voor de afwisseling ook met kegels aan de slag en Cavallo verzamelde daarvoor een paar tips.

Tien-meter-vierkanten

Wanneer je de rijbaan verdeelt in vierkante stukjes van tien bij tien en je zet op alle middenstukken pionnen neer, dan heb je een heleboel mogelijkheden en aanknopingspunten om figuren te rijden.

Klik hier voor een foto (stukje scrollen)

Vergelijken

Met pionnen als aanknopingspunt kun je heel veel soorten wendingen en voltes makkelijker rijden en je kunt dan ook goed checken of je paard op beide handen gelijk is. Bovendien kun je met al die aanknopingspunten ook heel veel slangenvoltes en alternatieve wendingen rijden met je paard.

Eigen figuren

Met de pionnen kun je de bestaande figuren proberen te verbeteren, maar je kunt ook een eigen figuur verzinnen. Let daarbij op dat je je paard met kleine hulpen wilt kunnen rijden en dat je hem steeds naar je hand toe wilt rijden en niet omgekeerd. Doe zo’n oefening eerst in stap, zodat je zelf echt het juiste gevoel hebt bij de afmetingen en vraag het daarna pas in draf of galop.

Leren van je paard

Bij het werken met pionnen kun je ook veel leren van je paard. Je kunt namelijk zelf wel een oefening of een figuur verzinnen, maar het is pas echt een verrijking als je merkt waar je paard beter van wordt en waar niet. Door te luisteren naar de feedback van je paard kun je steeds meer werken aan de fijnafstemming tussen jullie.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.