Bucas Recuptex: 'Het werkt écht!' • Dressuur Magazine
Algemeen
De Bucas Recuptex deken

Een deken waardoor je paard een betere bloedcirculatie heeft, waardoor zijn spieren soepeler worden, hij veel losser begint als je erop stapt, nog meer ontspannen is, én die ook nog helpt met het sneller afvoeren van afvalstoffen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch bestaat hij: de Bucas Recuptex. De reacties zijn overweldigend positief, maar wát doet deze deken nu eigenlijk? Dressuur zocht het uit!

Oorspronkelijk ontwikkelde Bucas de Recuptex-deken voor het voorkomen van blessures en voor een scala aan medische aandoeningen als rugproblemen en chronische artritis. Inmiddels weten ook veel paardensporters de deken te vinden: in de dagelijkse training blijkt hij van grote waarde te zijn. Wanneer je de deken twee uur vóór en twee uur na het rijden opdoet, zal je merken dat je paard meer ontspannen is, losser in zijn lijf is, sneller herstelt na een zware training, beter aan de hulpen staat, sneller nageeft en dat je minder lang hoeft los te rijden.

Bloedcirculatie stimuleren

Al deze positieve resultaten ontstaan doordat de deken de bloedcirculatie stimuleert. Door de betere bloedsomloop worden er meer goede stoffen richting de spieren en weefsels vervoerd, en worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit zorgt weer voor ontspannen spieren en minder kans op zwellingen of ontstekingen. “De Bucas Recuptex-deken is eigenlijk te mooi om waar te zijn. De Recuptex-stof werkt voor alle levende wezens en werkt ook altijd. Iedereen die deken gebruikt is enthousiast, maar ondanks hun enthousiasme weet lang niet iedereen hoe de deken precies werkt”, vertelt Jacob Janssen van Mobi Agenturen, de Bucas-agent voor de Benelux.

Kooiconstructie

De stof in de Bucas Recuptex deken waarin de roestvrijstaaldraad verwerkt zit.

De Bucas Recuptex-deken werkt als een kooiconstructie: in de stof zit een grijzige draad, zichtbaar als je heel goed kijkt. Dat is roestvrijstaaldraad, en die draad creëert een ‘kooi’ om het paardenlichaam. Dit wordt ook wel de ‘kooi van Faraday’ genoemd: een constructie van elektrisch geleidend materiaal, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen of naar buiten kunnen. Door de kooi die de stof in de deken vormt, worden de magneetvelden vastgehouden die de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in het lichaam stimuleren. “Het mooie is dat dit materiaal nooit slijt, en dus eindeloos meegaat. Hoe vaak je de deken ook wast”, voegt Jacob toe.

Hoe gebruiken

De werking van de Bucas Recuptex-deken is het beste wanneer deze direct op de huid wordt gedragen, zonder andere dekens ertussen. Wanneer je tijdens het trainen een optimaal resultaat wil voelen, wordt aangeraden de deken twee uur voor en twee uur na het rijden op te leggen. In de praktijk zal dit echter niet altijd lukken, maar vaak zal je ook al eerder resultaat voelen. De warmteontwikkeling onder de deken kan per paard verschillen, en na twee uur is dit ongeveer tien graden. Het is verstandig het gebruik van de deken op te bouwen, maar langere tijd gebruiken heeft geen nadelig effect.
De positieve effecten van de Recuptex-stof zijn zelfs wetenschappelijk bewezen in verschillende onderzoeken: Bij gebruik van de stof ontstond er na intensief sporten minder spierpijn en méér spierkracht.

Hoe werkt dat dan?

Bekijk de onderstaande animatie om precies te weten hoe de Bucas Recuptex deken werkt:

Bucas Recuptex is verkrijgbaar in:
– Bucas Recuptex deken
– Bucas Recuptex light deken
– Bucas Recuptex halsdeel
– Bucas Recuptex uitrijdeken
– Bucas Recuptex zadeldek
– Bucas Recuptex hondendeken
– Bucas Recuptex hondenkleed

Daniëlle van Mierlo: 

“Ik gebruik de Bucas Recuptex-deken nu al een aantal jaar voor mijn paarden en nog steeds merk ik iedere keer opnieuw de positieve werking van de deken bij mijn paarden. Dagelijks voor het trainen krijgen ze de Recuptex een paar uur op en mijn paarden beginnen daardoor duidelijk losser aan de training. Hierdoor heb ik minder tijd nodig voor het losrijden. Dit komt heel goed van pas tijdens bijvoorbeeld wedstrijden. Na de trainingen krijgen ze de deken weer op en doet hij zijn werk. Ik zie dan veel ontspanning, ze staan te relaxen en tegelijkertijd herstellen hun spieren. Het is fijn dat de deken in verschillende varianten verkrijgbaar is: winter, zomer, met hals, zonder hals en een uitrijdeken. Zo kan je de deken het hele jaar door gebruiken!”

Tristan Tucker:

“Ik kwam in aanraking met de Bucas Recuptex-dekens door een leerling. Ze kwam bij me met een heel energiek en druk paard, die altijd erg gestrest was bij aankomst op vreemd terrein. We deden een grondwerksessie en ik gaf haar huiswerk mee. Toen ze terugkwam voor de tweede les was haar paard totaal relaxed. Ze zei dat ze weinig met mijn huiswerk had gedaan, maar dat het kwam door de deken. Ik dacht: ja ja, dat zal wel. Ik was wat sceptisch, maar inmiddels kan ik zeggen dat het écht werkt. Wij gebruiken de dekens altijd voor het reizen naar wedstrijden. Paarden zijn veel meer ontspannen en meer losgelaten in hun spieren. Ook voor paarden die wat stijfjes beginnen is de deken ideaal. De paarden herstellen zichtbaar beter.”

Rien van der Schaft:

“Ik geloof niet zo in wonderen, maar na het gebruik van de Bucas Recuptex-deken voel ik echt dat mijn paarden ontspannener en losser zijn. Bij het ene paard werkt het beter dan bij de andere, maar het werkt echt. Paarden die in het begin vaak wat stijfachtig beginnen, worden daadwerkelijk losser wanneer we anderhalf uur van te voren de deken opdoen. Ook voor paarden die wat zenuwachtig worden als je ze klaarmaakt voor concours, zoals tijdens het vlechten of op transport, doen we de deken op en die zijn écht minder gespannen.”

Meer weten? Neem een kijkje op de website van Bucas.

Bron: Dressuur samen met Bucas
hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.