Breng balans in gewichtshulpen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gewichtshulpen zijn in het rijden hele waardevolle hulpen, maar je moet er als ruiter wel eerst goed voor kunnen zitten om ze ook goed te gebruiken. Wanneer je werkt aan je houding en zit en gewichtshulpen steeds beter leert geven, dan zul je merken dat je paard er ook steeds beter van wordt.

Beiden in balans

Balans begint met een goede houding en zit. Je kunt niet verwachten van je paard dat hij goed in balans gaat wanneer je als ruiter zelf niet net zo goed aan je houding en balans werkt, maar dat is soms lastig als je aan het rijden bent. Your Horse gaf daarom een paar tips, waarmee je ook al kunt beginnen als je nog naast je paard staat.

Gezond verstand

“Het gebruik van gewichtshulpen is gewoon gezond verstand, maar we denken er niet altijd aan,” vertelt amazone Sylvia Loch. “Elke keer dat je rijdt, moet je weten waar je gewicht naar toe gaat. Als je eenmaal weet wanneer je zwaarder moet zitten en wanneer lichter, maak je alles makkelijker voor je paard. Uiteindelijk zal dit een tweede natuur worden. “

Op de grond

“Loop doelgericht in een rechte lijn rechthuit en beslis dan welke kant je op gaat”, zegt Loch. “Als dat naar links is, dan zal je automatisch meer gewicht op je linkerbeen om de draai te maken.”

Voor- of achteruit

Probeer vanuit stilstand achteruit en weer vooruit te gaan en voel hoe je je bekken beweegt en wat je doet met je bovenlichaam. Je voelt dat je je bekken kantelt om zo je been naar achter te kunnen bewegen en dat je je bovenlichaam in balans moet houden om een rechte lijn te kunnen volgen.

Rechtuit

Om een idee te geven hoe je je gewicht kunt gebruiken, kun je eens checken wat er gebeurt als je rechtuit rijdt op de binnenhoefslag en je verplaatst je gewicht iets meer naar je binnenzitbeen. Je paard zal vrijwel zeker onder je gewicht willen blijven lopen en zal dan iets opzij bewegen tot je weer in het midden gaat zitten. Speel daar een beetje mee en beloon je paard ook als je voelt dat hij je gewicht volgt. Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat je je paard ook met subtiele gewichtshulpen van richting kunt laten veranderen.

Zwaar of licht

Zit je netjes rechtop en in balans en je maakt jezelf zwaar door voor je gevoel echt helemaal in je paard te zakken, dan komt hij hoogstwaarschijnlijk terug in tempo, zeker als je ook nog eens uitademt na diep ingeademd te hebben. Maak je jezelf juist licht, bijvoorbeeld in draf of galop, dan merk je waarschijnlijk dat je paard makkelijker zijn rug opbolt en makkelijker je hand naar beneden volgt.

Zelfs al ben je nog niet in staat om je gewicht helemaal goed in te zetten als hulp, dan is het nog steeds belangrijk om je bewust te zijn van de impact van je gewicht. Want als je niet netjes rechtop in het midden van je paard zit, geef je hem dus onbedoelde hulpen.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.