Zorg voor een optimale samenwerking met je trainer • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zorg voor een optimale samenwerking met je trainer

Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je als ruiter serieus met de training van je paard bezig bent, dan heb je ook met regelmaat een stukje ondersteuning nodig vanaf de grond. Daarbij maakt het niet uit of je net aan het begin van je ruitercarrière staat of dat je al een tijd meedraait, zelfs topruiters rekenen op hun trainers.

Lange termijn

Het kan best lastig zijn om de ideale trainer te vinden, die niet alleen dezelfde visie heeft als jij zelf, maar ook over voldoende ervaring beschikt om je te kunnen helpen en bovendien ook qua aanpak op dezelfde golflengte zit. En als je die eenmaal hebt gevonden, dan moet je daar zuinig op zijn. Voor de lange termijn is het namelijk het beste om een langdurige samenwerking te hebben met je trainer. Daarom kwam Dressagetoday met een paar tips.

Afspraken

Denk eraan dat de afspraken die je maakt met je trainer voor jouzelf misschien een stukje vrije tijd zijn, maar voor je trainer is het werk. Zorg dus dat je je aan je afspraken houdt en als je af zou moeten zeggen, dat je dat dan niet last-minute pas doet. Dan heeft je trainer geen mogelijkheid meer om iets anders in te plannen.

Houd daarnaast ook de tijd in de gaten. Wanneer je een half uur afspreekt of een uur, houd je dan aan die tijd en zorg ook dat je op tijd bent zodat je trainer niet op je hoeft te wachten.

Luister goed

Luister goed naar wat je trainer je vertelt en probeer ook te doen wat er gevraagd wordt. Als je iets niet begrijpt dan kun je natuurlijk om uitleg vragen, maar soms is het beter om eerst te proberen te doen (of te laten) wat je trainer van je wil, want daarmee krijg je soms je antwoord al. En zo niet, vraag het dan nadat je het geprobeerd hebt.

Wees eerlijk

Loop je ergens tegenaan of vind je iets moeilijk of eng, zeg het dan tegen je trainer, dan kan hij daar rekening mee houden. Als je niets zegt dan snapt je trainer niet waarom je niet (goed) doet wat er gevraagd wordt en dat kan zorgen dat je trainer het gevoel heeft dat hij niet serieus genomen wordt.

Verwachtingen

Wees duidelijk over de verwachtingen die je van jezelf en je trainer hebt. Je trainer kan misschien zelf fantastisch rijden en leerlingen hebben die fantastisch presteren, maar dat maakt hem geen tovenaar. Geen enkele trainer kan in een paar weken topresultaten behalen en zeker niet als je zelf maar een of twee keer per week een half uurtje traint. Om echt resultaat te kunnen boeken moet je zelf ook fulltime aan de slag willen en anders moet je je doelen een beetje bijstellen.

Extra zorg

Hoewel je trainer niet ook tegelijk dierenarts, fysiotherapeut, zadelmaker en voerspecialist is, kan het toch best zijn dat hij met zijn ervaring nuttige tips heeft, die niet direct met rijden te maken hebben. Sta open voor de ervaring die hij heeft opgedaan en ga ervan uit dat hij alleen het beste voor jou en je paard voor ogen heeft. Succes hebben in het rijden heeft is niet alleen afhankelijk van hoe goed je rijdt, het totale management om je paard heen heeft ook veel invloed op het uiteindelijke resultaat.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook