Zitten in balans • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zitten in balans

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als je het hebt over een goede zit en balans en over hoe belangrijk een gebalanceerde zit is om goed te kunnen rijden, dan klinkt dat vaak logisch. Want als je niet in balans zit, dan haal je je paard ook uit zijn balans. Maar wat precies een gebalanceerde zit is, dat kan wel eens voor wat verwarring zorgen.

In het midden

Om in balans te kunnen zitten, moet je in het midden van je paard zitten en je gewicht evenredig over je zitbeentjes hebben verdeeld. Maar je moet niet alleen in het midden zitten tussen rechts en links, ook tussen naar voren en naar achteren.

Achter de beweging

Wanneer je teveel naar achteren zit met je bovenlichaam, dan zit je achter de beweging aan van je paard en kun je hem niet goed volgen. Dat betekent ook dat je hem stoort en dus zijn balans verstoort.

Naar voren

Datzelfde geldt als je teveel naar voren zit, want daarmee kun je de beweging van je paard ook niet mooi van achter naar voren volgen en het heeft vaak ook een remmend effect op je paard.

Corestability

Behalve je gewicht verdeeld over beide zitbeentjes moet je dus ook zorgen dat je recht boven je heupen zit met je bovenlichaam, waarbij je schouders boven je heupen zijn en daar ook blijven in de beweging. En dat lukt alleen maar als je een goede corestability hebt.

Sterk en soepel

Om de beweging van je paard goed te kunnen volgen moet je dus zorgen dat je sterk en soepel bent. Bij het bewegen naar voren komt er wat meer kracht te staan op je buikspieren om met je bovenlichaam mooi boven je heupen te kunnen blijven zitten en als je paard terugkomt in tempo of zelfs halthoudt, dan komt er meer kracht te staan op je onderrug. Het gaat daarbij niet alleen om kracht, want als je jezelf vastzet op spierkracht of -spanning, dan ben je niet meer soepel genoeg om de beweging van je paard op te vangen.

Bij je paard blijven

Wanneer je rechtop kunt blijven zitten en je paard in zijn beweging kunt volgen, dan zit je dus niet stil, maar pas je je aan de beweging van je paard en blijf je op die manier bij hem. Zorgen dus dat je niet naar achteren valt en ook niet naar voren en dat je zachtjes mee wiebelt vanuit je bekken zodat je de beweging van de rug van je paard volgt. Als dat lukt dan zit je in balans en kun je gaan werken aan je paard.

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook