Wijs de weg met je navel • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wijs de weg met je navel

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het kost veel tijd en oefening om goed te leren rijden en werken aan je houding en zit is iets dat altijd belangrijk blijft in de training, omdat je een goede houding en zit nodig hebt om de goede hulpen te kunnen geven en om je paard te kunnen volgen.

Kijken

Om de richting te kunnen aangeven waarin je wilt rijden moet je bijvoorbeeld kijken in de richting waar je heen wilt. Niet alleen omdat je dan weet dat je de goede kant op gaat, maar ook omdat je met je lichaam je ogen volgt en daarmee het juiste signaal geeft aan je paard.

Verkeerd zitten

Maar als je je alleen concentreert op het in de goede richting kijken met je ogen, dan kun je alsnog per ongeluk verkeerd gaan zitten. Je zou je hoofd bijvoorbeeld scheef kunnen houden om je doel met je ogen in de gaten te houden of je schouder aan een kant kunnen laten zakken om toch maar in de goede richting te blijven kijken en dat komt niet ten goede aan je houding.

Navel

Volgens Horselistening zou je in plaats van alleen met je ogen te sturen ook je navel kunnen gebruiken. Wanneer je netjes midden op je paard zit en je wilt rechtuit, laat je navel (en daarmee je hele bovenlichaam inclusief je hoofd) dan recht uit wijzen. En als je een wending wilt rijden draai dan licht mee in de wending en richt je navel op je doel.

Het voordeel daarvan is dat je makkelijker midden op je paard blijft zitten en dat je met je bovenlichaam ontspannen mee kunt draaien zonder dat je scheef gaat zitten of in gaat knikken.

Let op

Er zijn twee dingen waar je wel even op moet letten als je gaat ‘sturen’ met je navel en dat zijn de volgende:

  • Blijf rechtop zitten en houd je schouders rechtop. Het is niet de bedoeling dat je in de wending gaat hangen zoals bijvoorbeeld op een motor.
  • Houd jezelf lang op je paard, zak niet in in je heupen en blijf los in je onderrug zodat je de beweging van je paard goed kunt blijven volgen.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook