Weg met die spanning in de proef • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Weg met die spanning in de proef

Foto: Arnd Bronkhorst

Je hebt wekenlang getraind, je kent de proef uit je hoofd en je paard ziet er keurig verzorgd uit, Kortom, jullie zijn helemaal klaar voor die ene belangrijke wedstrijd. Maar op het moment suprême voel je de spanning in het lijf van je paard toenemen en kom je nog amper aan rijden toe. Hoe los je zo’n situatie nu het beste op?

Topamazone Femke Beljon geeft wat handige tips om met een gespannen paard in de proef om te gaan. Ze vertelt: “De spanning komt eigenlijk meestal bij de ruiter vandaan. Als je merkt dat het een terugkerend probleem wordt, zou je er eens over kunnen praten met een sportpsycholoog. Natuurlijk zijn er ook een aantal andere dingen die je eerst kunt proberen. Wat voor mijn paarden goed heeft geholpen is door regelmatig op een ander terrein te trainen. Zo raakt je paard gewend aan een andere omgeving en zal hij op een vreemd wedstrijdterrein minder schrikachtig of gespannen reageren. Meerdaagse wedstrijden zijn ook heel geschikt om je paard te laten wennen aan verschillende omstandigheden. Een ander voordeel is dat je op een concours of meerdaagse wedstijd vaak de mogelijkheid hebt om in de wedstrijdring te trainen. Dit is een goede manier om je paard alvast te laten acclimatiseren aan de wedstrijdsfeer.”

Wacht de situatie niet af

Als je eenmaal in de ring bent en je merkt dat je paard toch erg gespannen wordt, hoe los je dat dan op? Femke vertelt: “Het beste wat je kunt doen is zelf ontspannen proberen te blijven. Blijf duidelijk in je hulpen. Je eerste reactie is misschien om de situatie af te wachten en te kijken wat er gebeurt. Maar daar wordt het paard alleen maar onzekerder van. Hij weet dan niet meer wat van hem verwacht wordt. Juist op een moment van spanning heeft een paard jouw leiding nodig. Neem zelf actie en blijf krachtig doorrijden. Probeer in te denken wat je thuis in de training in zo’n situatie zou doen. Want op een wedstrijd of kampioenschap, reageer je toch vaak anders dan in een vertrouwde omgeving. Na de proef zou je, eventueel samen met iemand, de wedstrijd nog eens kunnen analyseren om te zien wat er gebeurde. In ongeveer 90 procent van de gevallen komt de spanning wel bij de ruiter vandaan.”

Blijf gefocust

“Wat ook goed helpt is om je eigen focus vast te houden tijdens de proef. Blijf geconcentreerd op de bewegingen van je paard en de onderdelen die je moet rijden. Houd de focus op alles wat er gebeurt in de ring en kijk niet naar de dingen waar je paard misschien van zou kunnen schrikken zoals een bloembak of het publiek. Het is zeker niet altijd gemakkelijk maar oefening baart kunst. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om de juiste focus tijdens de proef te kunnen vasthouden.”

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook