Wat te doen met een 'achteruitdenkend' paard? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat te doen met een ‘achteruitdenkend’ paard?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een ‘achteruitdenkend’ paard, typisch zo’n term waarbij niet-paardenmensen hun wenkbrauwen zullen fronsen. Dit soort paarden gaan niet resoluut voorwaarts op een drijvende hulp van hun ruiter en vallen ook steeds terug in tempo. Ze denken niet voorwaarts. Hoe komt dat en wat kan je er aan doen?

Wanneer je paard niet goed vooruit denkt, kan dat je dressuurmatige ontwikkeling en vooruitgang enorm in de weg zitten. Dit soort paarden is niet actief genoeg en heeft onvoldoende impuls. Die impuls heb je nodig om ware souplesse, verbinding, verzameling en opwaartse balans te ontwikkelen. Een paard dat achter het been van de ruiter is, zal nooit hoge punten scoren in de dressuurring. Maar wat is er precies aan de hand wanneer een paard achteruit denkt?

Ruiterfout

De oorzaak van het niet voorwaarts zijn, ligt vaak niet bij het paard, maar bij de ruiter. Daar moet je dus ook meestal de oplossing zoeken. Paarden die niet voorwaarts denken gaan onvoldoende ‘aan’ op de beenhulp van de ruiter en blijven onvoldoende voorwaarts wanneer de ruiter probeert om hun manier van gaan positief te beïnvloeden. Je wilt graag dat de hulpen op een positieve en harmonieuze manier doorkomen bij je paard, maar als die steeds achteruit denkt, dan is dat vrijwel onmogelijk. Je kan dan geen oefeningen rijden of vloeiende overgangen of verruimingen laten zien.

Een achteruitdenkend paard corrigeren

Als ruiter moet je om te beginnen bij jezelf nagaan of je je hulpen wel op het juiste moment geeft. Heeft je paard voldoende balans en takt en kun je wel een stapje verder vragen? Soms vergissen ruiters zich in hoe zelfverzekerd een paard al is en vragen ze te snel te moeilijke dingen. Wanneer een paard fysiek of mentaal nog niet toe is aan een nieuwe oefening, dan kan dat leiden tot het niet ‘aan de hulp’ zijn.

Wanneer eenmaal een kettingreactie van ongehoorzamheid op gang is gebracht en het paard spanning opbouwt en niet meer naar de ruiter luistert, is het moeilijk om daar uit te komen. Om deze negatieve reactie te doorbreken kan je de volgende dingen proberen:

  • Verander de oefeningen en/of de omgeving. Ga in het weiland trainen of ga met balken werken in plaats van alleen maar dressuuroefeningen te vragen.
  • Ga terug naar makkelijker werk dat je paard goed kent.
  • Zet iemand anders op je paard, een nieuwe ruiter geeft op een andere manier hulpen en dat kan helpen om je paard uit het dal te halen.
  • Zorg dat je tuig goed past.
  • Vergewis je ervan dat je paard geen rugpijn heeft, geen onderliggende kreupelheden en geen gebitsproblemen.

Als dat niet werkt

Sommige paarden zijn van nature wat minder enthousiast dan andere. Als je een paard hebt dat van zichzelf wat minder snel op de hulpen reageert, dan kan dat een belemmering zijn voor de dressuurmatige ontwikkeling van jullie als combinatie.

Mochten al je pogingen om je paard hierbij te helpen niets uithalen, dan kan het natuurlijk ook gewoon betekenen dat je paard het werk niet leuk vindt. Misschien moet je een tijdje niet meer dressuur rijden, maar vooral spannende buitenritten maken en een paar springlessen volgen. En wanneer je een zwaar wedstrijdseizoen achter de rug hebt, of heel veel getraind hebt, kan een vakantie in de wei misschien ook geen kwaad.

Bron: Howtodressage.com

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook