Wat je wel en níet moet doen als je paard 'naar binnen valt' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat je wel en níet moet doen als je paard ‘naar binnen valt’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

“Hij valt naar binnen!” typisch zo’n zinnetje van een instructeur of jury waar niet-paardenmensen hun wenkbrauwen lachend over optrekken. Een beetje vreemd klinkt het ook wel natuurlijk. Maar ondertussen zitten veel ruiters er maar mooi mee. Wat moet je doen als je paard naar binnen valt?

Een paard dat naar binnen valt verliest zijn balans in de hoeken of op de cirkel en komt tegen het binnenbeen van de ruiter aan. De oorzaak is meestal een gebrek aan souplesse of balans, of allebei. Het paard gebruikt het binnenachterbeen onvoldoende om zijn gewicht te dragen tijdens de beweging, komt tegen het binnenbeen en leunt naar binnen.

Effe checken

Om te checken of je paard naar binnen valt kun je even kort de hals laten strekken en de teugels weer opnemen op de volte. Zo kan je checken of hij zichzelf draagt op de cirkel, zonder aanleuning van de wand. Als de volte niet rond maar eivormig wordt, dan is je paard naar binnen gevallen.

Wat je niet moet doen

Er zijn een aantal methodes die veel mensen gebruiken als hun paard naar binnenvalt, die niet werken of het zelfs erger maken. Doe het volgende vooral niet:

  • De binnenteugel tegen de hals drukken om te proberen om je paard op de volte te houden;
  • Je binnenhand over de hals heen halen om te proberen hem naar buiten te sturen;
  • Steeds harder gaan duwen met je binnenbeen om te voorkomen dat hij naar binnen valt;
  • Naar buiten leunen op de cirkel terwijl je alledrie de bovenstaande dingen probeert.

Op de lange termijn werken geen van deze methodes. Het enige dat je probleem op zal lossen is van je binnenbeen naar je buitenteugel rijden.

Van je binnenbeen naar je buitenteugel

Zorg dat je paard rechtop blijft, hij mag niet tegen jouw been aan gaan hangen. Geef een korte scherpe beenhulp met je binnenbeen of een tikje op het binnenachterbeen om je paard eraan te herinneren dat jouw binnenbeen geen steunpilaar voor hem is.

Hij mag ook niet op je buitenteugel hangen. Zorg dat je steeds de wat ophoudinkjes maakt in je buitenteugel en deze vooral ook tussendoor ontspant, zodat je je paard niet omhoog houdt met je hand. Houd je handen als een paar en zorg dat je paard goed voorwaarts blijft in een constant ritme. Blijf zelf mooi midden op je paard zitten, zonder naar binnen of naar buiten te leunen. Kijk voor je uit de lijn van je volte in.

Oefeningen

Het is nuttig om te oefenen met wijken van een kleine volte naar een grotere en weer terug. Hiermee leert je paard dat hij van jouw binnenbeen weg moet blijven en spreek je direct ook zijn binnenachterbeen aan. Dat zorgt voor betere balans.

Ook schouderbinnewaarts in de hoeken kan helpen. In elke hoek vraag je je paard om zijn binnenachterbeen goed onder te zetten en iets om je binnenbeen te buigen. Hiermee wordt je verbinding beter en train je de souplesse.

Tijd en herhaling

Het kost tijd en oefening om het gebruik van het binnenachterbeen en de balans te verbeteren, zeker bij jonge en onervaren paarden. Maar als je de basis goed krijgt, zal het probleem van naar binnen vallen verdwijnen.

Bron: Howtodressage / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook