Voorkom verkeerd rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom verkeerd rijden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het is de meeste ruiters wel eens een keer overkomen dat ze verkeerd zijn gereden in een proef. Hoewel dat natuurlijk sneller gebeurt in een proef die je uit je hoofd moet rijden, komt het ook voor wanneer je proef wordt voorgelezen.

Zonde

Verkeerd rijden in een proef is ontzettend zonde. Het kost niet alleen punten, het haalt je ook enorm uit je concentratie en het zorgt vaak voor een rotgevoel.

Vogelvlucht

Voorkomen dat je verkeerd rijdt begint met zorgen dat je je proef uit je hoofd kent. Dat kun je op meerdere manieren doen. Het uit het boekje leren van de volgorde of het uit je hoofd leren van de patronen van de proef zijn er daar twee van, maar voor sommige ruiters is dat niet de manier waarop ze het beste leren. Het is een beetje als iets in vogelvlucht zien, dat is niet voor iedereen even duidelijk.

Visualiseren

Voor ruiters, die het wat moeilijker vinden om hun proef ook echt te kunnen onthouden gaf Grand Prix-amazone Kate Cowell de tip op Horse and Hound om de proef te visualiseren.

Neem de tijd

Wanneer je zorgt dat je in een rustige omgeving kunt gaan zitten en ruim de tijd hebt, zodat je je niet gehaast voelt, dan kun je om te beginnen je voorstellen dat je om de ring rijdt voordat je proef begint. Stel je echt voor hoe je paard gaat en wacht op het teken van de jury. Rijd dan vervolgens je proef door en let echt op de details. Denk aan het recht binnenkomen, het door de hoek heen rijden, de voorbereiding voor de diagonaal, de overgangen en stel je ook voor hoe je je paard weer met zijn aandacht bij jou krijgt als er iets gebeurt dat hem afleidt

Ook in het echt

Rijd tot slot de proef ook een paar keer echt door, want dat is eigenlijk onmisbaar als je de proef echt van binnen en van buiten wilt kennen. Vergeet tenslotte niet om gewoon te blijven ademen en heb vertrouwen in jezelf en je paard als je dan op wedstrijd gaat.

Bron: H&H

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook