Voorkom ongewenste wissels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom ongewenste wissels

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je kunt beginnen met de wissels is dat vaak een hele stap in je ruitercarrière en meestal is het dan ook een leuke fase. Maar waar je in het begin helemaal blij bent als je paard de wissel snapt, moet je soms daarna op gaan passen dat hij niet al een wissel springt voordat je er zelf überhaupt aan hebt gedacht.

Omdat dat vaker voorkomt verzamelde Dressagetoday een paar tips en oefeningen waarmee je kunt voorkomen dat je paard gaat anticiperen op de wissel en de leiding van je overneemt.

Stapje terug

Om te beginnen kun je het beste even een stapje terug doen als je merkt dat je paard de wissel springt voor je erom vraagt. Dan kun je eerst uitvinden waarom je paard niet meer aan de hulpen gaat zodra hij denkt dat er een wissel komt. Vaak ligt daar ook de oplossing.

Balans en gehoorzaamheid

Begin met testen op de grote volte of je paard goed in balans galoppeert en of hij gehoorzaam is aan je hulpen door een aantal keer stap-galop-stap overgangen te rijden. Let op of iedere overgang soepel, vloeiend en op de hulpen gemaakt wordt.

Diagonaal

Als het op de volte goed lukt galoppeer dan door en rijd de diagonaal op in galop. Maak dan een overgang naar draf bij X en galoppeer daarna in de andere galop aan. Doe dit op beide handen een aantal keer en let op dat je paard goed naar voren blijft in de overgangen en steeds goed nageeflijk en door zijn lijf gaat.

Eenvoudige wissel

De volgende stap is om op de diagonaal in plaats van een overgang naar draf en weer naar galop een eenvoudige wissel te vragen aan je paard. Ook hierbij moet je goed opletten dat je paard recht blijft en steeds wacht op je hulpen.

Contragalop

Je weet dat je paard de wissel kan wanneer hij steeds voor je uit denkt, dus onthoud dat en ga als de eenvoudige wissels op de diagonaal goed gaan eerst nog even met de contragalop aan de slag voordat je weer wissels vraagt. Rijd de diagonaal op en rijd dan door in contragalop en vraag pas halverwege de korte zijde om een eenvoudige wissel of zelfs pas op de volgende lange zijde.

Groter en terug

Probeer dan vervolgens op de diagonaal te beginnen in verzamelde galop en vraag op het midden om een paar sprongen groter, neem je paard dan weer terug in verzamelde galop om vervolgens de hoek door te rijden in contragalop. Vraag dan weer een eenvoudige wissel.

Hetzelfde met een vliegende wissel

Als je dan het gevoel hebt dat je de aandacht van je paard hebt, dat hij op kleine hulpen reageert en dat hij afwacht op wat je van hem vraagt, blijf dan een beetje spelen met het van hand veranderen en de tempowisselingen en ruil af en toe een eevoudige wissel om met een vliegende wissel en let op dat je dat goed verdeelt over beide handen.

Vaak heb je je paard dan alweer zo fijn aan de hulp dat je zelf ook merkt dat je zijn aandacht verliest als hij gaat anticiperen en kun je dat in de kiem smoren door hem aan het werk te zetten.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook