Voordelen van buiten stappen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voordelen van buiten stappen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Lekker buiten stappen met je paard heeft een heel aantal voordelen. Zelfs als je niet echt het bos in kunt, maar bijvoorbeeld buiten in je weiland zou kunnen stappen kun je er voor de gezondheid van je paard, zijn training en ook niet te vergeten het plezier dat jullie hebben in het rijden al gebruik van maken. Het hoeven geen uren te zijn, je kunt ook buiten gaan stappen als deel van de warming up en cooling down.

Vrije stap

Horselistening zette een paar voordelen van lekker buiten stappen op een rijtje en de ontwikkeling van een goede vrije stap staat als eerste op deze lijst. “Er is zowat geen betere manier om aan de vrije stap van je paard te werken dan lekker buiten in de open ruimte, waarbij de omgeving en het buiten zijn zowat al het werk voor je doen. De meeste paarden stappen makkelijker in het bos dan in de dressuurring en hoe vaker je met je paard dat gevoel herkent dat je hebt als hij met een lange hals grote ritmische stappen maakt richting huis, hoe makkelijker je dat gevoel ook kunt nastreven in de training in de rijbaan.”

Band

Lekker buiten stappen is daarbij ook goed voor de band die je hebt met je paard. Een band opbouwen kost tijd en hoe beter je je paard leert kennen hoe beter je met hem om kunt gaan. Bij het buiten stappen leer je bijvoorbeeld hoe hij reageert als hij van zijn maatjes weg moet stappen en of hij voldoende vertrouwen in jou als ruiter heeft. Maar je merkt ook het verschil tussen het stappen voor de training en erna. Het geeft je ook de kans om uit te vinden hoe je het beste met hem om kunt gaan en hoe je zijn aandacht kunt vragen als hij andere dingen spannend vindt.

Fysieke voordelen

Fysiek heeft lekker buiten stappen ook voordelen voor je paard. Stappen is goed voor de gewrichten en de spieren, maar ook voor de pezen en aanhechtingen van je paard en daarnaast helpt lekker stappen ook om conditie op te bouwen. Bovendien is stappen op verschillende soorten ondergrond goed voor variatie en leert je paard opletten waar en hoe hij zijn voeten neerzet.

Plezier

Als een van de laatste, maar zeker niet de minste voordelen staat het plezier in het lijstje. Voor zowel je paard als voor jouzelf is het fijn om lekker buiten te stappen. Je paard ziet verschillende dingen en went aan allerlei omstandigheden, je bent lekker samen in de buitenlucht en kunt even je hoofd leeg maken en gewoon genieten van het moment.

Aan de slag

Alhoewel je best een complete training kunt vullen met alleen maar stappen, heeft buiten stappen als onderdeel van de training in de rijbaan het voordeel dat je als je paard echt lekker losgestapt is, je verbaasd zult zijn over hoe lekker hij begint te draven of te galopperen daarna. Vaak is hij hartstikke gemotiveerd en soepel na zo’n lekker stuk buiten stappen. Win-win dus als je het gebruikt als onderdeel van je dageljkse training.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook