Voelen dat je paard op of voor de loodlijn gaat • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voelen dat je paard op of voor de loodlijn gaat

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Je weet dat je je paard op of voor de loodlijn moet rijden en dat zijn nek het hoogste punt moet zijn tijdens het werk, maar als je erop zit is dat niet altijd eenvoudig te beoordelen.

Oog op de grond

Een persoon op de grond, of dat nu je trainer is of iemand, die gewoon even met je meekijkt, is waardevol. Hij kan je vertellen wanneer je paard te diep komt, maar als er even niemand met je mee kan kijken zijn spiegels vaak ook een prima hulpmiddel.

Voelen

Maar ook al heb je vaak iemand in de buurt en heeft je rijbaan een spiegel, dan is het nog steeds goed om vooral te leren voelen wanneer je paard in de juiste houding loopt. Veel oefenen met iemand op de grond helpt daar natuurlijk bij, maar volgens internationaal jurylid Marilyn Heath zijn er nog meer manieren waarop je kunt herkennen dat je paard goed voor de loodlijn is.

Over de rug

Het is in ieder geval niet zo’n goed idee om te proberen om zelf te kijken tijdens het rijden of je paard in de juiste houding gaat, want dan moet je echt naast hem gaan hangen en dat gaat ten koste van de balans. Een van de voorwaarden om in de juiste houding te kunnen gaan is dat een paard over zijn rug beweegt en dat kun je voelen. Streef daar dus als eerste naar.

Voor het been

Om je paard over zijn rug te kunnen rijden moet hij voor het been zijn. Zorg dat dat voor elkaar is en probeer je paard zo fijn en zo licht mogelijk aan de hulpen te hebben. Rijd veel overgangen binnen en tussen de gangen en let er goed op dat je daarbij je paard naar je hand toe rijdt.

Aan het bit

Gaat je paard goed van achter naar voren over zijn rug, geeft hij makkelijk antwoord voor je hulpen en blijft hij steeds je hand opzoeken zonder dat je daar als ruiter veel voor hoeft te doen met je hand, dan ben je hard op weg om je paard fijn aan het bit te rijden.

Aanleuning

De aanleuning die daarbij ontstaat in je hand gaat uit van het paard. Als ruiter neem je contact met de mond met een zachte en elastische arm, maar de energie die je bij je paard van achter naar voren opwekt helpt hem om aanleuning te nemen.

Check

Wil je checken of de verbinding van achter naar voor goed is en of je paard fijn aan het bit is, laat je paard dan bijvoorbeeld op een volte je hand volgen naar beneden. Blijft hij het contact bewaren terwijl hij in balans actief van achter naar voren blijft bewegen en kun je hem daarna ook weer probleemloos oppakken, dan heb je hem fijn aan het bit.

Juiste houding

Het mooie is volgens Heath dat je dan nauwelijks aandacht hebt besteed aan hoe het eruit ziet en meer aandacht hebt gehad voor hoe het voelt en daarmee vrijwel altijd je paard in de goede houding aan het rijden bent.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook