Vijf manieren om te ontspannen tijdens het rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vijf manieren om te ontspannen tijdens het rijden

Foto: Arnd Bronkhorst

Bij het woord ‘relaxen’ ben je misschien geneigd te denken aan een palmenstrand in het zonnetje of aan een goed boek op een regenachtige dag, maar ‘relaxen’ terwijl je op je paard zit is niet voor elke ruiter vanzelfsprekend. Hier volgen vijf tips om te relaxen op je paard.

Laat los
Probeer tijdens het rijden eens te letten op een bepaald deel van je lichaam. Bijvoorbeeld je ellebogen, je rug of je knieën en laat deze eens even helemaal los. Probeer ze volledig te ontspannen. Dit hoeft niet heel lang te duren, maar bijvoorbeeld tijdens een pas van je paard. Probeer het ritme van je paard te vinden en laat steeds de spanning in dat bepaalde lichaamsdeel los in dat ritme. Zo houd je contact met je paard en laat je niet alles helemaal gaan. Misschien merk je zelfs dat je paard ook meer ontspant.

Denk aan je houding
Maak jezelf zo licht als een veertje, zodat je het voor je paard makkelijk maakt om je te dragen.
Als een zoutzak op je paard zitten is geen ontspannen, probeer juist mooi rechtop in balans te zitten.

Word één met je paard
Het werkt erg ontspannend om te proberen om één te worden met je paard. ‘Harmonie’ is het sleutelwoord. Als je beter inspeelt op de bewegingen van je paard, wordt het hele rijden makkelijker én ontspannener, zowel voor jou als je paard.
Probeer de beenzetting van je paard te voelen en ook de hulpen in zijn ritme te geven.

Haal adem
Probeer het in- en uit te ademen in het ritme van je paards bewegingen. Je zult zien dat je zo meer ontspant, waarschijnlijk alleen al door op je ademhaling te letten. Het is niet de bedoeling dat je extra lang of diep inademt, gewoon in het ritme dan krijgen je spieren en je hersens genoeg zuurstof.

Maak je benen langer
Er zit spanning door je hele lichaam, als je je benen strak houdt. Probeer eens om van wat spanning af te komen door je benen te ontspannen en lang te maken. Je zult merken dat je dan minder krampachtig gaat zitten. En je kunt dan ook beter reageren op de bewegingen van het paard, waardoor je hele lichaam ontspant.
Ook bij het langmaken van je been geldt: ‘Oefening baart kunst’.

Bron: Horselistening.com

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Vijf manieren om te ontspannen tijdens het rijden

  • Bedankt voor de goede tips! Over mezelf met paardrijden kan ik soms gespannen worden waardoor ik soms heel erg geirriteerd raak maar ik ga er dus nu beter om letten om ontspannen te blijfen. Thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook