Vijf ingrediënten voor de warming-up • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vijf ingrediënten voor de warming-up

Foto: www.arnd.nl

Elke training begint met een warming-up. Maar wat is nou een goede warming-up? Waar moet je goed opletten en wat zijn de misvattingen over de warming-up? Horselistening zette de vijf belangrijkste ingredienten voor een goed warming-up op een rijtje.

Mensen denken soms omdat hun paard ‘koud’ begint aan de training dat de warming-up langzaam en op een laag pitje moet gebeuren. Ze denken dat het lang duurt voordat het lichaam van hun paard opgewarmd is en doen het daarom heel rustig aan.

Het belangrijkste doel

We willen allemaal dat ons paard verbetert in de training. Het is de bedoeling dat hij atletischer wordt, nieuwe vaardigheden leert en steeds meer kan verzamelen. Veel van onze eigen ontwikkeling als ruiter komt door het streven naar onze persoonlijke doelen en het voorbereiden op wedstrijden. Deze stappen zijn essentieel.
Maar er is één ding waar goede ruiters elke dag opnieuw mee bezig zijn, ongeacht hun persoonlijke doelen en wedstrijden en dat is dat zij hard werken aan hoe hun paard ‘gaat’. Want een goede balans en verdeling van zijn gewicht dragen bij aan hoe lang een paard meegaat in de sport.

Waarom het niet ‘rustig aan’ moet in de warming-up

Ondanks alle beste bedoelingen is een paard dat niet correct beweegt een paard dat zichzelf schade doet. Want een paard dat zijn achterhand niet goed gebruikt heeft meer moeite om het ruitergewicht te dragen. Een paard dat niet actief van achteren naar voren wordt gereden maakt kortere passen en heeft een holle rug. Overgangen zijn dan traag en hij wringt zich door wendingen. Zijn lichaam is niet heel soepel. Probeer het juiste tempo te vinden om je paard goed op te warmen, het is niet de bedoeling om te traag óf juist te agressief en snel te rijden. Je moet de gulden middenweg zien te vinden.

Vijf ingredienten

Het doel van de warming-up is niet alleen om de bloedcirculatie te stimuleren en de spieren op te warmen. Het is ook bedoeld om het paard zo goed mogelijk zijn ruiter te laten dragen met een zo goed mogelijke balans, én om gehoorzaamheid te krijgen. Pas als het paard goed beweegt kan de training echt beginnen.

Energie

Energie is één van de essentiele dingen in het rijden. Het is niet de bedoeling dat je paard snel gaat bewegen, maar juist dat je energie naar voren opwekt en dat dan met behulp van halve ophoudingen in je paard houdt zonder dat hij sneller gaat. Die energie moet grotere passen, een verende rug en verende beweging opleveren.

Bovenlijn gebruik

Een paard dat zijn bovenlijn gebruikt kan ook soepel zijn in zijn rug. Op die manier kan hij zijn ruiter beter dragen. Zijn rug is als het ware iets opgebold en vormt een brug tussen zijn achterhand en zijn voorhand.

Buiging

Elk paard heeft een stijve kant, maar het heeft geen zin om hem ronde na ronde te laten lopen zonder dat je daar wat aan doet. Werk dus al in je warming-up aan buiging naar links en rechts. Een paard dat soepel is heeft een betere balans.

Rechtheid

Een paard dat naar twee kanten kan buigen kan ook rechtuit gaan. En rechtuit betekent dat zijn achterbenen in hetzelfde spoor bewegen als zijn voorbenen. Alhoewel rechtgaan absoluut een streven moet zijn kan het wel lang duren voordat je het echt beheerst met je paard.

Ritme

Last but not least is het ritme van de beweging van je paard heel erg belangrijk om aan te werken in de warming-up. Elke oefening en elke vaardigheid bouwt verder op het juiste ritme van de beweging. Soms iets sneller, soms iets langzamer, maar vooral het juiste ritme voor je paard.

Je warming-up kan een kwartier duren, maar er kunnen ook dagen zijn dat het veel langer duurt dan je verwacht. Begin altijd met uitgebreid losstappen. De tijd die je spendeert aan het verbeteren van het loswerken en ‘gaan’ van je paard is altijd belangrijk en waardevol.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.