Verhoog je scores met deze tips van Carl Hester • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verhoog je scores met deze tips van Carl Hester

Carl Hester Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als serieuze ruiter ben je altijd bezig om je paard zo goed mogelijk te trainen, zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen. In de meeste gevallen kun je daarbij rekenen op de hulp van je trainer, maar een paar extra tips van een topruiter en -trainer zijn altijd welkom, daarom verzamelde Horse and Hound een paar tips van Carl Hester.

Let op jezelf

“Midden op je paard zitten is belangrijk voor de balans, net als rechtop staan op de grond is om niet om te vallen”, vertelt de Britse ruiter. “Je hak, heup en schouder moeten in een lijn zijn. Denk eraan dat je er als combinatie elegant uit moet zien, niet alleen jij of alleen je paard.”

Voorwaarts-zijwaarts

Of het nu in de proeven gevraagd wordt of niet, een voorwaarts-zijwaartse oefening zoals wijken is goed om in de dagelijkse training te gebruiken. “Je kunt zien of een paard soepel is als hij in hetzelfde ritme opzij kan als dat hij naar voren gaat”, aldus Hester, die zowel in draf als galop wijken een fijne oefening vindt. “In galop hoef je in een proef dan wel nooit te wijken, maar het is een hele goede manier om je paard vrijer te laten bewegen.”

Halhouden

“Let op dat je ook het halthouden oefent, want daar kun je ook punten mee scoren”, aldus Hester. “Laat je voor het halthouden wel helpen vanaf de grond of kijk in een spiegel, zodat je niet naast je paard hoeft te gaan hangen en corrigeer altijd voorwaarts.”

Hoeken

“Zorg dat je de hoeken goed door leert rijden. Alles begint in de proeven vanuit de hoeken en als je deze goed rijdt, kun je de oefeningen optimaal voorbereiden.”

Denk na

“Het verschil tussen een goede ruiter en een gemiddelde ruiter is niet alleen dat de ene beter kan zitten dan de ander, het zit hem ook in de manier waarop een ruiter denkt en zijn hoofd gebruikt”, aldus de Britse trainer. “Tel bijvoorbeeld de galopsprongen op de korte zijde dan weet je bij het rijden van een slangenvolte precies wanneer je over de middellijn rijdt en waar je een wissel moet rijden zonder dat je hoeft te kijken.”

Nageven en weer oppakken

“Als je paard thuis fijn in balans gaat en zichzelf goed draagt, dan moet je zonder problemen even na kunnen geven en daarna je paard weer op kunnen pakken”, vertelt Hester. “Maar hoe veel ruiters doen dit ook echt regelmatig? Terwijl het echt goed is voor je paard en een mooi controlemoment is voor jezelf.”

Elke overgang telt

Wanneer je wel eens een clinic hebt gezien van Hester of vaker zijn tips leest, dan weet je dat het thema overgangen rijden een van zijn stokpaardjes is. “Je kunt geen goede overgangen verwachten in een proef als je thuis niet altijd 100% concentreert op het rijden van goede overgangen. Iedere overgang telt en iedere overgang moet goed zijn. Daarbij maakt het niet uit of je net begint, juist klaar bent of dat je even gaat stappen midden in de training.”

Eindig goed

“Probeer altijd goed te eindigen”, besluit Hester. “Zelfs wanneer je in de ring een slechte proef hebt neergezet – en dat overkomt ons allemaal wel eens – zorg dan dat je even vijf of tien minuten de tijd neemt om je paard met een lange teugel te laten stappen, zodat je allebei weer ontspannen bent voordat je afstapt. Eindig altijd met een positief gevoel.”

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook