Vergeet het waarom niet • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vergeet het waarom niet

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je serieus aan het trainen bent met je paard dan is het vaak een goed idee om doelen te stellen zodat je iets hebt om naartoe te werken en om te kunnen meten hoeveel je vooruit bent gegaan. Maar er is wel iets waar je voor op moet passen als je dat doet, daar waarschuwt jurylid Janet Hannon voor op Dressagetoday.

Waarom?

Wanneer je je to-do-lijstje afwerkt en bezig bent met het verbeteren van alle punten, die verbeterd moeten worden, dan ben je soms zo fanatiek bezig dat je niet meer van die ene volte in de rijbaan af komt. Of elke keer opnieuw die ene oefening herhaalt omdat die precies in de proef fout ging vanuit die bewuste hoek. Dan vergeet je een beetje het waarom het werken met je paard zo bijzonder was en dat is ontzettend zonde.

Eén zijn

Wanneer je zo gefocust bent op het halen van de doelen dat je niet meer streeft naar het gevoel van samen een zijn en genieten van het moment samen, dan wordt je paard misschien lichamelijk nog wel beter van het werk, maar dan verlies je een stukje van het plezier van het rijden.

Partner

Probeer als je aan het rijden bent af en toe ook gewoon te genieten van alle kleine dingen, die je al bereikt hebt. Van hoe klein je een hulp kunt geven waarop je paard wegdraaft of galoppeert. Van een lekkere ontspannen (buiten)rit waarbij je gewoon eens een keertje heel weinig vraagt van je paard. Van een spontaan dagje springen of ga zo verder.

(Glim)lach van plezier

Bedenk je af en toe eens wanneer je voor het laatst een (glim)lach op je gezicht had simpelweg omdat je zo’n fijn gevoel had omdat je met je paard aan het werk was. Als dat lang geleden is, herinner jezelf dan eraan waarom je eigenlijk bent gaan rijden, want het plezier dat het werken met een paard geeft is toch voor iedere ruiter de reden waarom hij is gaan rijden.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook