Vergeet de overgang terug niet • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vergeet de overgang terug niet

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je maakt in iedere training heel veel overgangen met je paard en eigenlijk verdienen al die overgangen ook aandacht. Met overgangen kun je namelijk niet alleen van de ene in de andere gang gaan, goed gereden overgangen dragen onder andere ook bij aan het sterker worden van een paard en het steeds meer kunnen verzamelen.

Naar voren

Omdat je met overgangen ook de gehoorzaamheid aan de hulpen kunt verbeteren, zijn de meeste ruiters vaak heel serieus met de overgangen naar voren bezig. Door te oefenen, te herhalen en te belonen voor het antwoord krijg je een paard dat op steeds kleinere hulpen naar voren reageert.

Terug

Waar je een beetje voor op moet passen als je veel aan de overgangen naar voren werkt, is dat je niet vergeet de overgangen terug ook te oefenen. Paarden kunnen anders nog wel eens geneigd zijn om een beetje uit elkaar te vallen in een overgang terug of om alle impuls te verliezen en dat is zonde, want dan moet je eerst je paard weer helemaal bij elkaar rijden voor je verder kunt. En daarbij is het een gemiste kans om hem te verbeteren met die overgang.

Voorwaarts en actief

Probeer bij elke overgang, die je terug maakt, te denken aan voorwaarts en actief overgaan in een andere gang in plaats van overgaan in een langzamere gang. Wanneer je galoppeert en je wilt draven, probeer dan je paard voor te bereiden met een halve ophouding en dan een overgang te maken naar een voorwaartse draf, net als dat je zou doen vanuit de stap. Wanneer je zelf namelijk denkt aan ‘langzamer’ gaan, dan breng je dat over naar je paard, terwijl dat niet is wat je wilt.

Begin op tijd

Een andere tip voor een goede overgang terug is om een paar passen voor de geplande overgang te beginnen met voorbereiden. Wanneer je op de plek dat je de overgang wilt maken namelijk plotseling een hulp geeft, dan kan je paard ook makkelijk uit elkaar vallen omdat hij niets verwachtte. Begin dus een paar passen van tevoren zodat je in een paar stappen de overgang kunt maken en je paard de kans heeft om te antwoorden en mooi in balans de overgang te maken.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook