Verfijn je hulpen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verfijn je hulpen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je hier al enkele tips lezen, die Uta Gräf gaf om je paard te leren op kleine en korte hulpen meer voorwaarts te gaan, maar de Duitse amazone heeft nog meer ideeën om je paard fijner aan de hulpen te krijgen.

Korte stukjes

Verzamelen is zwaarder voor een paard dan in gewoon arbeidstempo gaan, maar uiteindelijk moet ieder paard in zijn opleiding leren meer verzameld te gaan om ook sterker te kunnen worden. Om je paard een stukje tegemoet te komen is het daarom goed dat je daar rekening mee houdt en dat kun je doen door steeds maar kleine stukjes verzameling te vragen. Dat doe je al door bijvoorbeeld vanuit draf een overgang te vragen naar stap, maar in plaats van te gaan stappen dan direct weer door te draven. Dan schuift een paard even in elkaar en verplaatst hij zijn gewicht, maar krijgt hij niet de gelegenheid om eens even op zijn gemak te gaan stappen daarna. Deze oefening is niet moeilijk, maar heeft wel effect.

Draf-galop

Een andere oefening waarvan paard vaak niet alleen frisser en wakkerder worden, maar ook losser en sterker is het rijden van overgangen draf-galop-draf. De tip van Gräf is hierbij wel dat je oplet dat je paard na iedere overgang wel echt goed gaat in de nieuwe gang. Dus niet voorwaarts draven uit elkaar vallen in de galop en dan weer in draf vallen, maar actief in draf, voorwaarts naar galop, actief en naar voren in galop, actief weer naar draf en dan zo verder. Gaat je paard zich vasthouden, draaf of galoppeer dan eerst een stuk door en ga eventueel op de volte om te zorgen dat de kwaliteit van de gang goed is.

Buitenrijden

De laatste tip van de Duitse amazone om je paard voorwaarts en fijn aan de hulpen te krijgen is om regelmatig een lekkere buitenrit te maken. Lekker een stuk buiten galopperen als je de gelegenheid hebt is heerlijk om je paard gemotiveerd te houden voor het werk in de dressuurbaan.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook