Rijden is als zeilen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijden is als zeilen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Soms zegt een plaatje meer dan woorden als je iets uit wilt leggen en dat geldt zeker als je iets uit wilt leggen over gevoel. Het is bijvoorbeeld lastig uit te leggen hoe de juiste verbinding hebben van achter naar voren precies voelt, omdat het niet alleen gaat om wat je in je hand voelt, maar in je hele lichaam.

Een boot

Voor Dressagetoday reden om er een plaatje bij te bedenken. Voor mensen die zeilen is het onderstaande gevoel herkenbaar, maar ook als je nog nooit op een zeilboot hebt gezeten kun je je voorstellen hoe de wind je voorwaarts laat drijven.

Kleine hulpen

Stel je voor dat de dynamiek van contact vergelijkbaar is met die van het varen op een boot. De wind (impuls en energie, die je met je zit en been opwekt) is essentieel en je gebruikt de zeilen (teugels) om de wind te sturen. Je vaart vooruit (en verbindt het paard van achteren naar voren). Het doel is om self carriage met stille en kleine hulpen te bereiken.

Invloed

Wek je teveel impuls en energie op (storm), dan kun je het zeil nauwelijks houden. Staat er een prima wind en trek je te hard met je handen, dan klapt het zeil naar achteren en kom je nergens. Laat je de teugels uit je handen glijden, dan heeft de wind geen vat meer op het zeil en ben je stuurloos hoeveel wind er ook is.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook