Verbeter de middendraf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter de middendraf

Foto: Quillemette Kraaikamp

In middendraf moet een paard zijn passen groter maken en daarbij goed in balans blijven. Om dat te kunnen moet hij niet alleen zijn passen kunnen verlengen, hij moet ook krachtig genoeg zijn om niet op de voorhand te vallen en daarvoor moet hij achter voldoende ondertreden.

Oefening

Er zijn meerdere manieren om de middendraf te oefenen, maar Grand Prix-amazone Anna Ross heeft wel een favoriete oefening hiervoor. Op Horse and Hound legde ze uit hoe de oefening gaat.

Keertwending om de achterhand

In deze oefening gebruikt Ross de keertwending om de achterhand om een paard aan te moedigen meer gewicht te dragen met zijn achterhand. Voor paarden die nog niet zo ver zijn opgeleid kun je deze keertwending om de achterhand ook wat groter rijden, maar als je paard de oefening wel beheerst rijd hem dan zo nauwkeurig mogelijk.

Oefening

  • Begin op de hoefslag in stap en laat je paard net voor de laatste letter van de lange zijde overgaan in verzamelde stap.
  • Vraag dan een keertwending om de achterhand, waarbij je je paard gebogen houdt en actief.
  • Maak zodra je omgedraaid bent een overgang naar de draf waarbij je gaat lichtrijden en vraag dan een stukje middendraf van zo’n tien tot twaalf meter.
  • Neem je paard terug naar stap ruim vóór de laatste letter van de lange zijde.
  • Laat hem net voor de laatste letter verzamelen in stap.
  • Maak weer een keertwending om de achterhand en herhaal bovenstaande stappen een aantal keer.
  • Als je merkt dat je paard steeds een goed stukje middendraf doet, waarbij hij makkelijk vertrekt en terugkomt, rijd dan een keertje door over de korte zijde en vraag op de andere lange zijde een stukje middendraf.

Let op

Vraag steeds korte stukjes middendraf in het begin en laat je paard niet uit balans komen. Valt hij op de voorhand of gaat hij rennen, neem hem dan terug naar de stap en vraag de keertwending dan wat eerder. Houd je paard mooi recht in het groter gaan en zorg dat je hem in de keertwending ook voldoende actief houdt en vergeet vooral ook niet te belonen als hij antwoord geeft.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook