Verbeter de contragalop • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter de contragalop

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Vanaf een bepaald moment in de training en de wedstrijden moet je met je paard ook in contragalop kunnen gaan en dat is voor sommige ruiters nog best wel een uitdaging. Voor Horse and Hound reden om te kijken welke oefening je kunt doen om de contragalop te verbeteren.

Souplesse en balans

Met contragalop kun je de balans en de souplesse van je paard verbeteren. Daarbij helpt de contragalop ook om je paard sterker te maken en om hem te leren meer gewicht op het achterbeen te dragen. Zoals met alle oefeningen is het ook bij de contragalop belangrijk dat je als ruiter in balans en netjes midden op je paard kunt zitten.

Oefening

Voordat je de oefening gaat doen is het wel fijn als je paard de de overgang stap-galop goed beheerst op beide handen en dat je zeker weet dat hij de hulpen kan onderscheiden voor de linker- en rechtergalop.

  • Begin linksom op de hoefslag in galop en wend af bij C.
  • Rijd dan terug richting de B totdat je ongeveer op vijf meter van de hoefslag bent en rijd dan richting de K. Rond de wendingen in het begin af. Als je paard het goed begrijpt, dan kun je de hoek steeds iets scherper maken.
  • Rijd dan bij K verder op de hoefslag in galop en herhaal de oefening of verander van hand en vraag de oefening in spiegelbeeld rechtsom. Let wel goed op dat je de oefening op beide handen ongeveer evenveel doet.

Hulpen

Let goed op dat je de hulpen blijft geven voor de juiste galop. Als je in de linkergalop begint, blijven de galophulpen gelijk als je richting de B terug rijdt en vervolgens naar de K. Blijf ook als ruiter gewoon midden op je paard zitten en ga niet ineens scheef hangen omdat er een stukje contragalop gevraagd wordt. Let ook goed op dat je niet veel ‘buitenbeen’ gaat geven, want daarmee duw je je paard in contragalop met zijn achterhand naar buiten en dus scheef.

Klik hier voor de afbeelding

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook