Verbeter de communicatie met je paard met overgangen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter de communicatie met je paard met overgangen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training rijd je heel veel overgangen met je paard. Hoewel de overgangen tussen de gangen misschien wel het duidelijkst zijn, zijn dit tegelijk ook overgangen waar je niet altijd evenveel aandacht aan besteedt en dat is eigenlijk zonde. Niet alleen omdat iedere overgang belangrijk is, maar ook omdat je iedere overgang kunt gebruiken om de communicatie met je paard te checken en te verbeteren.

Verschil

Het maakt niet uit welk niveau je paard is, overgangen zijn altijd belangrijk. In een dressuurproef kunnen goed gereden overgangen het verschil maken tussen een een aardige en juist een topscore en met goed gereden overgangen maak je je paard ook nog eens sterker en fijner aan de hulpen.

Op de volte

Wanneer je overgangen rijdt op de volte dan is het voor je paard vaak makkelijker om nageeflijk en door zijn lijf te blijven omdat hij dan al licht gebogen is. Oefen een aantal keer een overgang van stap naar draf en rijd dan een peer keer een overgang naar bijna stap en draaf dan weer door. Zo leer je je hulpen heel gedoseerd geven en leert je paard goed op te letten wat je vraagt. Het voordeel van deze oefening is, is dat je paard op die manier steeds een beetje meer gewicht op zijn achterbeen laat nemen en daarbij de voorwaartse drang heel goed bewaart.

Stap-galop

Ook de overgang stap-galop kun je heel fijn oefenen op een volte. Ga hiervoor op een volte tien meter en vraag de overgang naar galop net voor de hoefslag. Op die manier help je je paard om meer van achteruit aan te springen en omdat de wand van de rijbaan begrenzend werkt kun je hem echt naar je hand toe rijden in de overgang. Zo leert hij heel gebalanceerd de overgang te maken.

Tellen

Wat goed helpt om zelf de hulpen zo goed mogelijk te leren geven is om te tellen voordat je een overgang vraagt. Neem jezelf voor om drie passen te tellen en dan de overgang te maken. Geef je je hulp bij tel drie en moet je daarna nog drie passen wachten op antwoord, dan weet je dat je de volgende keer eerder moet beginnen en daarna ernaar toe moet werken dat je sneller antwoord krijgt. Zorg dat je de hulpen duidelijk geeft en beloon je paard voor zijn antwoord, dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om te plannen waar je de overgang wilt en dat je steeds kleinere hulpen kunt gebruiken.

Binnen de gangen

Wil je paard graag wat snel zijn of is hij juist wat gemoedelijker, rijd dan vooral ook veel overgangen binnen de gangen. Vraag een of twee pasjes grotere draf en neem hem dan weer terug of laat hem een paar sprongen iets kleiner galopperen en rijd hem dan weer naar voren. Daarmee vergroot je zijn oplettendheid en voorkom je dat hij voor je uit gaat denken. Bovendien kun je als je steeds kort iets vraagt, makkelijker de aandacht van je paard vasthouden en ben je vaak in de gelegenheid om hem even te belonen als hij het goed doet.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook